Külföld

2011.08.04. 08:18

Szíria - Az elnök bevezette a többpártrendszert

Rendelettel engedélyezte Bassár el-Aszad államfő a többpártrendszer bevezetését Szíriában, teljesítve ezzel a hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések egyik legfőbb követelését - adta hírül a SANA állami hírügynökség csütörtökön.

MTI

A szíriai kormány már július végén elfogadott egy törvénytervezet, amely lehetővé teszi a többpártrendszer kiépítését az 1963 óta a Baasz párt által irányított országban, de a parlament mindeddig nem szavazta meg a javaslatot. Az elnöki rendelet felgyorsította a történelmi jelentőségű folyamatot, mert parlamenti szavazás nélkül, azonnal érvénybe lép.

A rendelet rögzíti a pártalapítás feltételeit és a politikai csoportok funkcióit, valamint - az alkotmány alapján - "az állam és a társadalom vezetőjének" státusát. Az új pártoknak tisztelniük kell az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, nem szerveződhetnek vallási vagy törzsi alapon, és nem lehetnek külföldi szervezet vagy párt szíriai alszervezetei.

Szintén kizárja a rendelet, hogy a pártoknak nyilvánosan vagy titokban katonai vagy félkatonai egységeik legyenek, céljaiknak és anyagi forrásaiknak pedig pontosan tisztázottaknak kell lenniük.

Szíriában több tüntetőt megöltek a biztonsági erők

Hat tüntetőt öltek meg a szíriai biztonsági erők lövései szerda este az arab országban, az esti imát követő kormányellenes demonstrációkon - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet.

Rami Abdel Rahman, az OSDH elnöke elmondta, hogy két tüntető Damaszkuszban, három Nava városban, egy pedig Palmürában vesztette életét. Rajtuk kívül több tucatnyian megsebesültek - tette hozzá.
   
A rendszerellenes tüntetők hétfőn Facebook-oldalukon jelentették be, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán idején az esti imát követően minden nap tüntetni készülnek.
   
Egy helyi lakos közlése szerint Hama városban szerdán közel harmincan haltak meg a hadsereg ágyútüzének következtében, a holttesteket a város kisebb nyilvános parkjaiban temették el. Sok ház kigyulladt, de nem dőlt teljes egészében romba. A háztetőkön orvlövészek ólálkodnak, s bár az ágyúzást beszüntette a hadsereg, csütörtök délelőtt is dörögtek a fegyverek.
   
Hamában továbbra is nagyon nehéz az élet. Élelmiszerhiány alakult ki, továbbra sincs áram- és vízszolgáltatás, némák a telefonok, nincs internet.
   
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán nyilatkozatban ítélte el a szíriai kormányellenes tüntetőkkel szembeni kormányzati erőszakot.
   
Az OSDH adatai szerint a rendszerellenes tüntetések márciusi kirobbanása óta 1618 civil öltek meg Szíriában. Nem kormányzati szervezetek szerint eközben több mint háromezer embernek nyoma veszett, mintegy tizenkétezret pedig bebörtönöztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!