Külföld

2011.09.25. 07:00

Sötét Chile - A lakosságának több mint a fele áram nélkül

Áramkimaradás miatt sötétbe borult Chile középső és déli része, egyes becslések szerint az ország lakosságának több mint a fele, csaknem tízmillió ember maradt áram nélkül.

MTI

 Egyelőre nem tudni, hogy ezt mi okozta.
   
Helyi idő szerint szombat este sötétbe borult a főváros, Santiago, illetve a Csendes-óceán partja mentén fekvő ország számos más települése, csaknem 1300 kilométeres sávban. A fővárosban az embereket ki kellett menekíteni a metrókocsikból és a vonatokból. Energiaellátás nélkül maradtak a Codelco állami réztermelő vállalat bányái, ami komoly gondot jelent, tekintettel arra, hogy Chile a világ legnagyobb réztermelője.
   
Kormányilletékesek szerint az áramkimaradás 8-10 millió embert érintett országszerte. Más becslések 16 millió emberről szólnak, miközben a dél-amerikai országnak 17 millió lakosa van.
   
A főváros háztartásaiban két óra szünet után kezdett helyreállni az energiaszolgáltatás.
   
Chile lakosságának 93 százalékát a SIC állami áramtermelő vállalat látja el energiával. A SIC hálózata táplálja az ország nagy részét, az északi Taltal városától egészen a déli Chiloe szigetig, s a fővárost, Santiagót is.
  
Rodrigo Alvarez energiaügyi miniszter szerint egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a súlyos áramkimaradást. Azt mondta, hogy áramingadozások jelentkeztek a SIC hálózatában, s leálltak a rendszert működtető számítógépek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!