Külföld

2011.09.26. 05:20

Tévéostrom Görögországban

Görög diákok egy csoportja megzavarta vasárnap este a görög közszolgálati tévé adását - közölte a kormány szóvivője.

MTI

Eliasz Mosszialosz azt mondta, hogy a diákok "megszállták" a NET televíziót, és a hatóságok foglalkoznak az üggyel.  Részleteket nem árult el az esetről. A rendőrség közlése szerint mintegy ötven diák hatolt be a NET közszolgálati tévé athéni székházába, mert ismertetni kívánták a tévénézőkkel, hogy ellenzik az egyetemi reformot, amely miatt több karon ülősztrájkot folytatnak a diákok. A tévé vezetői a kérést elutasították, erre a diákok egy transzparenst hajtogattak ki, amelyen a tévénézők Hagyják abba a tévénézést, és vonuljanak az utcákra feliratot olvashatták. 

A NET azonnal megszakította adását, és reklámokat kezdett sugározni. Később Hrisztosz Panagopulosz tévéelnök jelent meg a képernyőn, és "tévémegszállásnak" nevezte a diákok akcióját.

Hasonló incidens történt az állami televízióban 2008 decemberében is, amikor fiatalok megszakították a tévé esti programját. Akkoriban zajlottak Görögországba a tüntetetések amiatt, hogy egy rendőr lelőtt egy 15 éves fiút.

Vasárnap este az athéni rendőrség a parlament épületénél könnygázt vetett be a kormány gazdaságpolitikáját ellenző tüntetők ellen, hogy megakadályozza egy út lezárását. A közeli Syntagma téren eközben mintegy kétezren tüntettek a kormány megszorításai ellen. A tiltakozók üvegpalackokkal dobálták meg a rendőröket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!