Külföld

2011.09.06. 18:25

Több mint ezer lakóház égett le Texasban

Több mint ezer lakóház égett le a szárazság sújtotta Texasban az elmúlt héten legalább 57 futótűz következtében; legtöbbjük abban a tűzvészben pusztult el, amely a texasi főváros, Austin közelében alakult ki, s amelyet továbbra sem sikerült ellenőrzés alá vonni.

MTI

Rick Perry texasi kormányzó egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, a futótüzek miatt több mint 40 ezer hektárnyi terület égett le. Az Austintól 40 kilométerre található Bastrop Countyban 600 házat emésztettek el a lángok. Ez volt a legpusztítóbb tűzvész idén Texasban - közölte az állam katasztrófaelhárításának vezetője. Texasban egyébként tavaly november óta példátlan nagyságú, 1,4 millió hektárnyi terület vált lángok martalékává.

A hatezres lélekszámú Bastrop Countyból 5000 embert kellett kitelepíteni a tűzvész elől. A tűzoltók munkáját eddig jelentősen nehezítette az erős, trópusi jellegű szél, amelyen kedden alábbhagyott. A korábbinál kedvezőbb körülmények dacára a texasi erdészeti szolgálat szóvivője hangsúlyozta, hogy ez egy "kemény, kemény tűz", amelynek oltását a dombos terep is nehezíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!