Külföld

2011.11.03. 16:30

Papandreu visszavonta a népszavazás tervét

A görög kormányfő visszavonta az adósságcsomagról kiírandó népszavazás tervét - közölte csütörtökön délután két, a kormányfőhöz közel álló tisztségviselő.

MTI

Jeórjiosz Papandreu azután állt el a referendum kiírásától, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Nea Demokratia elnöke közölte vele: támogatja az újabb eurós mentőcsomag fejében a parlament elé terjesztendő takarékossági csomagtervet. A források szerint a miniszterelnök a kormány csütörtök délutáni rendkívüli ülésén jelentette be, hogy nem ír ki népszavazást. Egyúttal azt is közölte, hogy nem mond le hivataláról.

Az athéni események felgyorsulását az váltotta ki, hogy szerdán Papandreu Franciaországban találkozott a francia elnökkel és a német kancellárral. Ezek értésére adták a görög kormányfőnek, hogy országa mindaddig egy centet sem kap a következő segélycsomagból, amíg a parlament meg nem szavazza a pénzügyi mentőöv nyújtásához szükséges takarékossági intézkedéseket.

"Akkor is boldog leszek, ha nem kerül sor a népszavazásra, amely soha nem volt önmagáért való cél. Boldog vagyok, hogy a viták legalább észre térítettek sok embert... Ha az ellenzék hajlandó tárgyalni, hogy támogassa a csomagtervet, akkor nincs szükség népszavazásra" - áll a miniszterelnök beszédének kéziratában, amelyet a kabinet ülése után a sajtó rendelkezésére bocsátottak.

Német tv-adók athéni tudósítói szerint Papandreu azért vetette föl a népszavazás gondolatát, hogy tárgyalóasztalhoz csalja az ellenzék fő erejét adó Nea Demokratia pártot. Annak vezetői is tisztában voltak azzal, hogy a lakosság többsége leszavazná a mentőcsomag feltételét képező újabb megszorításokat, ami hosszabb távon maga után vonná Görögország kiválását az euróövezetből. Ez pedig az ellenzéknek sem állna érdekében.

Nagy kérdés, hogy ki áll majd a tervezett átmeneti kormány élén. A ZDF televízió athéni tudósítója szerint a Papandreu-korszak a mai nappal véget ért; a dinasztia legifjabb sarja számára már csak a méltó távozás lehet a játszma tétje. Az új kormány élére vagy egy elismert technokrata, vagy pedig egy köztiszteletnek örvendő idősebb politikus kerülhet. Utóbbiak közül Kosztasz Szimitisz korábbi miniszterelnök nevét említette a német tudósító: ő a jelenlegi kormánypárthoz tartozik.

 

 

 

Átmeneti kormány alakul Görögországban?


Mintegy harminc görög képviselő - kormánypártiak és ellenzékiek - levelet írtak a miniszterelnöknek, s abban átmeneti kormány felállítását szorgalmazzák.

Jeórjiosz Papandreu beleegyezett egy átmeneti kormány létrehozásába - jelentette csütörtökön a közszolgálati televízió (NET). Az elképzelés bírja a legnagyobb ellenzéki párt, a Nea Demokratia támogatását is. Ennek nevében egy képviselő úgy nyilatkozott, hogy az átmeneti kormány nem politikusokból, hanem szakértőkből állna. Ez mindaddig irányítaná az országot, amíg a pénzügyi segélycsomagra áldást ad az EU. Ezt követően parlamenti választásokat tartanának.

A kabinet délutáni ülésén részt vevő egyik miniszter ugyanakkor újságírókkal azt közölte, hogy Papandreunak nem áll szándékában lemondani. "A miniszterelnök nem mond le. Várjuk a Nea Demokratiával zajló tárgyalások eredményét" - jelentette ki a neve elhallgatását kérő miniszter.

Athéni hírek szerint Papandreu délután a parlamentben mond beszédet, a téma a péntek estére tervezett bizalmi szavazás lesz. Karolosz Papuliasz államfő hivatala azt közölte, hogy nincs napirenden a kormányfővel tartandó találkozó. Korábban ilyen értelmű hírek kaptak szárnyra, ami tápot adott a Papandreu lemondásáról szóló híreszteléseknek.

A Vima 99,5 rádióadó az átmeneti kormány megalakításáról szóló terv kapcsán azt jelentette csütörtökön, hogy lekerült a napirendről a miniszterelnök által hétfőn bejelentett népszavazás. A kormányfői hivatal egyik - név nélkül nyilatkozó - munkatársa pedig azt közölte: ha a kormánypárt és az ellenzéki párt között létrejön a megegyezés, akkor nem lesz szükség népszavazásra.

Papandreuval folytatott csütörtöki telefonbeszélgetése során Antonisz Szamarasz, a Nea Demokratia elnöke átmeneti kormány alakítását és mielőbbi választásokat szorgalmazott. A közszolgálati televíziónak nyilatkozva Szamarasz leszögezte: az átmeneti kormánynak egyedül az lenne a feladata, hogy ratifikáltassa a törvényhozással az eurós segélycsomagot, valamint megszervezze az előre hozott választásokat.

Görög képviselők egységkormányt akarnak

Mintegy harminc görög képviselő - kormánypártiak és ellenzékiek - levelet írtak, amelyben egységkormány felállítását szorgalmazzák.

 

 Nem mondott le a görög miniszterelnök

Nem mondott le a görög kormányfő - cáfolta a miniszterelnök hivatalából egy forrás csütörtökön a korábban elterjedt feltételezést.

Görögország az euróövezet tagja és az is marad


Görögország helye az euróövezeten belül van és ennek garantálására meg is vannak az eszközök - közölte csütörtökön az EU-Bizottság szóvivője.

"Görögországot csak az euróövezeten belül tudjuk elképzelni, a szükséges eszközök ennek biztosítására rendelkezésre állnak és meg is született a megállapodás használatukról" - közölte Karolina Kottova az EU-Bizottság szóvivője. "Amennyire rajtunk múlik a dolog, ez az egyetlen lehetőség."

A szóvivő elzárkózott a görög euróövezeti tagság megszüntetésére vonatkozó minden kérdés megválaszolásától. Arra a kérdésre azonban, hogy lehetséges-e elhagyni a "egységes piacot" a 27 tagú Unió elhagyása nélkül, azt válaszolta: "Az (uniós) szerződés nem rendelkezik külön az euróövezet elhagyásáról az EU elhagyása nélkül."

A 2009 decemberében életbe lépett Lisszaboni Szerződésbe foglalták bele első alkalommal az unióból való kilépést szabályozó záradékot, amely azonban külön nem rendelkezik az euróövezet elhagyásáról.

Az EU-Bizottság értelmezése szerint tehát a szerződés "nem feltételezi az euróövezet elhagyását az unió elhagyása nélkül" - fogalmazott az EU-Bizottság szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!