Külföld

2011.11.16. 06:26

Visszatértek a Wall Street-ellenes tüntetők

Visszatértek a Wall Street-ellenes tüntetők a New York üzleti negyedében, a Zurcotti Parkba, de sátraikat és hálózsákjaikat nem vihették magukkal.

MTI

A New York-i rendőrség helyi idő szerint keddre virradóra felszámolta a tüntetők táborát. Több mint 70 embert őrizetbe vettek, mert szembeszegültek a rendőrökkel. A hatóságok azzal indokolták a tüntetők kizsuppolását, hogy a táborozás egyre növekvő egészségügyi és biztonsági kockázatot jelent a tiltakozók és a környék lakói számára egyaránt.
   
Michael Stallman, a New York-i felsőbíróság bírája jóváhagyta a hatóságok döntését, de úgy foglalt állást, hogy a hatóságok nem erőltethetik rá a park használatának szabályait a megmozdulás résztvevőire, korlátozva az alkotmány által szavatolt szólásszabadsághoz való jogukat. A bírói döntés után tizenhat órával a rendőrség két helyen megnyitotta a park köré vont kordont, és egyenként engedte vissza oda a tüntetőket. Kisvártatva ismét több száz fős tömeg gyűlt össze a parkban, de a tüntetők sátoraikat és hálózsákjaikat nem vihették magukkal.
   
A "felháborodottak" mozgalma szeptember 17-én kezdett el tüntetni a parkban a pénzügyi rendszer ellen, amelyből szerintük csak a cégek és a gazdagok húznak hasznot. A "Foglaljuk el a Wall Streetet!" mozgalom tagjai azóta az ország sok más városában, sőt a világ sok más pontján rendeztek már tüntetést.
   
A hatóságok hétfőn felszámoltak egy hasonló, Wall Street-ellenes tiltakozó tábort a kaliforniai Oaklandben, és ugyanezt tette a svájci rendőrség kedd reggel Zürich óvárosában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!