Külföld

2011.12.19. 09:19

Meghalt Kim Dzsong Il észak-koreai vezető

Hatvankilenc éves korában elhunyt Kim Dzsong Il, a sztálinista Észak-Korea első embere. A halálhírt az észak-koreai állami tv jelentette hétfőn. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség "nagy utódnak" nevezte Kim Dzsong Unt. Az amerikai kormány óvatosan figyeli a Koreai-félszigeten zajló fejleményeket.

MTI


A KCNA "nagy utódnak" nevezte Kim Dzsong Unt

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség "nagy utódnak" nevezte hétfőn Kim Dzsong Unt, az elhunyt vezető, Kim Dzsong Il legkisebb fiát, ami valószínűleg most fordult elő először.
Dzsong Un "a dzsucse forradalmi ügyének nagy utódja, pártunk, népünk, hadseregünk kiváló vezetője" - olvasható a KCNA jelentésében. A dzsucse az önellátás sajátos észak-koreai politikai ideológiája. Bár hivatalos bejelentés még nem érkezett az utódlásról, a vasárnap elhunyt sztálinista vezér tavaly szeptemberben félreérthetetlenül utalt rá, hogy 28 éves fia követheti majd az ország élén. 
   


A KCNA jelentése kiemeli, hogy a hadsereg és a párt elkötelezte magát Kim Dzsong Un támogatása mellett. "A párt minden tagjának, úgy mint a hadseregnek és a népnek híven kell követnie Kim Dzsong Un elvtársat, és határozottan védelmeznie és erősítenie kell a párt, a hadsereg és a nép egységét" - olvasható a közzétett szövegben. "Kim Dzsong Un elvtárs vezetésével a szomorúságból erőt és bátorságot kell merítenünk, és felül kell emelkednünk a jelenlegi nehézségeken" - áll a közleményben.
   
A KCNA híradása szerint Kim Dzsong Il szívelégtelenségben halt meg egy hivatalos útja során. "Mély fájdalmunkra túl korán távozott el. Bár Kim Dzsong Il szíve megállt, nemes és tiszteletre méltó nevére és jóindulatára mindig emlékezni fog a hadsereg és a nép" - írta az állami hírügynökség.
   
Phenjanban hétfő reggel az emberek sírva fakadtak, amikor megtudták a hírt, és az állami televízió gyászruhába öltözött bemondónőjének hangja is könnyekbe fúlt, amikor a "Kedves Vezető" haláláról tudósított. Az AP amerikai hírügynökség tudósítója a pekingi reptéren a phenjani járatra várakozó észak-koreaiakat kérdezett meg a hírrel kapcsolatban. Egy nő könnyekben tört ki és kis híján elájult, amikor az AP újságírójától értesült Kim Dzsong Il haláláról. Mások hitetlenkedtek és úgy válaszoltak, hogy csak akkor hiszik el, hogy igaz a hír, ha a saját állami médiájuk is megerősíti.
   
Kim Dzsong Il halálának hírére Dél-Korea riadókészültségbe helyezte a hadseregét és megerősítette a két ország közötti határszakasz ellenőrzését. Ri Mjong Bak dél-koreai államfő  nyugalomra intette a lakosságot. Telefonon egyeztetett a helyzetről Barack Obama amerikai elnökkel, és abban maradtak, hogy szorosan figyelemmel kísérik az eseményeket. Szöul arra kérte a térségben 28 500 katonát állomásoztató amerikai szövetségesét, hogy növelje meg a repülőgépes és műholdas megfigyeléséket a két Korea közti határon, ahol nem észleltek semmilyen rendkívüli tevékenységet.




Meghalt Kim Dzsong Il

Az észak-koreai vezetőt - aki hivatalosan a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként állt Észak-Korea élén, az államfői tisztséget névleg a parlament elnöke viseli - helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál - közölte az állami tv bemondója könnyek között.
A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a "Kedves Vezető" vonaton halt meg, egyik "szokásos" vidéki szemleútján "testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette a vasárnap elvégzett boncolás. Kim Dzsong Ilt december 28-án helyezik végső nyugalomra Phenjanban, addig nemzeti gyászt rendeltek el.
Hírek szerint az észak-koreai vezető 2008-ban szélütést kapott, és feltehetően cukorbetegséggel és szívpanaszokkal is küszködött, ennek ellenére viszonylag élénknek tűnt a közelmúltbeli kínai és oroszországi látogatásán készült fotókon és videofelvételeken.

Az elhunyt sztálinista vezér helyét minden bizonnyal legkisebb fia, a 28 - más források szerint 27 - éves Kim Dzsong Un foglalja el; Kim Dzsong Il tavaly szeptemberben félreérthetetlenül utalt rá, hogy őt jelölte ki utódjául.
Észak-Korea a történelem első "kommunista dinasztiája". A világtól hermetikusan elzárt országban még az államalapító Kim Ir Szen kezdte meg a személyi kultusz kiépítését saját maga és fia, Kim Dzsong Il körül, aki 1994-ben került a kommunista rezsim élére.
Az észak-koreai bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, és Szöulban közölték, hogy rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági tanács.
Megfigyelők szerint annak ellenére, hogy az észak-koreai vezető rendelkezett az utódlásról, nem lehet kizárni, hogy a háttérben hatalmi harc kezdődik az atomfegyver-programot folytató országban.





OLDALTÖRÉS: Kína szomorú


 


 


 

Kína "szomorú"

 Kína közölte hétfőn, hogy "szomorú" Kim Dzsong Il halála miatt, az elhunytat az észak-koreai nép "nagy vezetőjének", Kína igaz barátjának nevezte, és részvétét nyilvánította Phenjannak.

"Kim Dzsong Il elvtárs sokat tett az észak-koreai szocializmus fejlődéséért és a kínai-észak-koreai barátságért, együttműködésért, jószomszédi viszonyért" - írta Ma Csao-hszü, a pekingi külügyminisztérium szóvivője közleményében.
Kína hisz abban, hogy az észak-koreai nép "megerősödve fog kikerülni fájdalmából, egységes lesz, és folytatja az észak-koreai szocializmus ügyének továbbvitelét. Peking továbbra is támogatja Észak-Koreát, és aktívan hozzájárul a Koreai-félsziget és a térség békéjének és stabilitásának megőrzéséhez" - írta a szóvivő.
   
A világtól hermetikusan elzárkózó észak-koreai kommunista vezetés nagymértékben függ Kína diplomáciai és gazdasági támogatásától. A kínai gazdaság befolyása még nagyobb lett Észak-Koreában azóta, hogy Dél-Korea és a nyugati országok felfüggesztették Észak-Korea segélyezését Phenjan fenyegető atomprogramja miatt.

 Kim Dzsong Il gyakran járt Kínában, csupán az idén kétszer, utoljára augusztusban, amikor Oroszországból hazatérve tett ott kitérőt. Kim tavalyi kínai látogatásaira úgy tekintettek, hogy azokon előkészítette utódlását Pekingnél, bemutatta legkisebb fiát, Kim Dzsong Unt.  
Több kínai szakértő azt mondja: nem számít változásra a kétoldalú kapcsolatokban. Ennek ellenére a kínai hatóságok valószínűleg megerősítik a biztonsági intézkedéseket arra az esetre, ha zavargások törnének ki Észak-Koreában, és éhezők milliói indulnának meg   Kínába.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: A japán kormány részvétnyilvánítása

 

 

 

 

A japán kormány részvétnyilvánítása

A japán kormány is részvétét nyilvánította Észak-Koreának hétfőn Kim Dzsong Il halála miatt.

Tokió kifejezte reményét, hogy a phenjani vezető halála nem lesz kedvezőtlen hatással a Koreai-félsziget békéjére és stabilitására. Ugyanakkor sietős biztonsági lépéseket tett, hogy felkészüljön a Kim halálából adódó, előre nem látható fejleményekre.
"A kormány részvétét fejezi ki az észak-koreai Nemzetvédelmi Bizottság elnökének váratlanul bejelentett halála miatt", és "reméli, hogy az nem gyakorol majd negatív hatást a Koreai félsziget békéjére és stabilitására" - mondta Fudzsimura Oszamu szóvivő a biztonsági kabinet sietve összehívott tanácskozása után tartott sajtóértekezletén.
"Noda (Josihiko) miniszterelnök úr azt mondta a biztonsági tanácskozás részvevőinek, hogy fokozzák hírszerzési erőfeszítéseiket, osszák meg értesüléseiket az érdekelt államokkal, köztük az Egyesült Államokkal, Dél-Koreával és Kínával, és készüljenek fel mindenféle váratlan körülményre" - mondta Fudzsimura.
A kormányszóvivő mindazonáltal közölte, hogy a biztonsági kabinet egyelőre nem jutott olyan következtetésre, amelynek alapján fel kéne emelni a japán fegyveres erők készültségi szintjét.
 
Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA közlése szerint a "Kedves Vezető" vonaton halt meg, egyik "szokásos" vidéki szemleútján, "testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. A KCNA nem sokkal később "nagy utódnak" nevezte Kim Dzsong Unt, az elhunyt Kim Dzsong Il legkisebb fiát, valamelyest csökkentve azokat az aggodalmakat, hogy ki veszi át a vezetést a külvilágtól elzárkózó, de előrehaladott atomfegyverprogrammal rendelkező kelet-ázsiai országban. 

A diplomáciai kapcsolattal nem rendelkező Japán és Észak-Korea viszonyát évtizedek óta megterhelik a Koreai-félsziget 1910 és 1945 közötti japán megszállásának rossz emlékei, illetve Tokió aggodalmai Észak-Korea rakéta- és nukleáris programja miatt. További tehertétel továbbá számos japán állampolgár elrablása és Észak-Koreába hurcolása. 
Ez utóbbi, Tokió  számára igen fontos érzelmi ügy rendezetlensége vezetett mindenekelőtt oda, hogy a kapcsolatok normalizálására tett kísérletek hosszú évekre megfeneklettek.
Az észak-koreai diktatúra vezetőjének halála azonnal címlaptémává vált Japánban, s több újság is különkiadást szentelt az eseménynek.


 

  

OLDALTÖRÉS: Washington mérlegeli, mit tegyen Kim Dzsong Il halála után

 

 

 



 

Washington mérlegeli, mit tegyen Kim Dzsong Il halála után

Az amerikai kormány óvatosan figyeli a Koreai-félszigeten zajló fejleményeket, s esetleg későbbre halasztja a döntést arról, hogy újból tárgyalásokat kezdjen Észak-Koreával annak atomprogramjáról - közölték washingtoni illetékesek helyi idő szerint vasárnap este.

Eredeti tervek szerint az Obama-kormányzat ezen a héten döntött volna a nukleáris párbeszéd felújításáról és Észak-Korea élelmiszer-szállítmányokkal történő megsegítéséről. Kim Dzsong Il észak-koreai vezető halála nyomán azonban valószínűleg késedelmet szenved mindkét téma. Washingtont különösen az aggasztja, hogy a "kedves vezető" halála után esetleg módosulhat Észak- és Dél-Korea közötti katonai szembenállás jellege - árulták el az AP hírügynökség által idézett, nevük elhallgatását kérő források.
Barack Obama elnök telefonon beszélt Li Mjung Bak dél-koreai államfővel, s megállapodtak abban, hogy Kim Dzsong Il halála után is szorosan összehangolják országaik biztonságpolitikai tevékenységét. Az amerikai vezető egyúttal megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a Koreai-félsziget stabilitásának és dél-koreai szövetségese biztonságának szavatolása mellett.



Washington szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet

Az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri az észak-koreai vezető halála után előállt helyzetet, és támogatja a Koreai-félsziget stabilitását - közölte helyi idő szerint vasárnap késő este a washingtoni Fehér Ház.

"Értesítettük Barack Obama elnököt (a halálhírről), és szoros kapcsolatban vagyunk (térségbeli) szövetségeseinkkel, Dél-Koreával és Japánnal" - közölte Jay Carney szóvivő.
Kijelentette, az Egyesült Államok elkötelezett a Koreai-félsziget stabilitása és szövetségesei szabadsága és biztonsága mellett.
Észak-Korea hétfőn jelentette be, hogy helyi idő szerint szombat reggel meghalt Kim Dzsong Il, aki 1994 óta állt a kelet-ázsiai sztálinista ország élén.
A Japán külügyminisztérium illetékese közölte, Tokió tárgyal minden érintett országgal, hogy megfelelő válaszlépést tegyen, alakuljon bárhogyan az észak-koreai helyzet.
A Koreai-félszigeten érezhetően kiéleződött a feszültség azután, hogy 2010 márciusában a Sárga-tengeren elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó, majd ugyanazon év novemberében az észak-koreai tüzérség ágyúzott egy Dél-Koreához tartozó szigetet. A két Korea között jogilag ma is hadiállapot áll fenn, mert a koreai háború (1950-53) végén nem kötöttek békét egymással, csak fegyverszünetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!