Külföld

2012.01.22. 10:18

Népszavazás az uniós csatlakozásról Horvátországban

Ma népszavazáson döntenek a horvátok az uniós csatlakozásról. A becslések szerint a referendumon a szavazók mintegy 60 százaléka a csatlakozás mellett dönt.

Gombás Gabriella


A www.advance.hr hírportál szombaton percről percre kísérte figyelemmel a Zágrábban és Rijekán zajló EU-ellenes megmozdulásokat. A számos videóval és fotóval tarkított  tudósításfolyam egész napon át tartott, s az igazsághoz tartozik, hogy a kormányhű portálok csak mértéktartóan szóltak róla.

A facebookon viszont élénk vita zajlott a várható népszavazás az uniós csatlakos előnyeiről és hátrányairól, továbbá a tüntetők pártszíneiről és a tüntetőket mozgató ideológiákról. A vezérszónokok le akarták vetetni az EU zászlaját, a tüntetők összetűztek a rendfenntartókkal. A The Associated Press úgy számolt be a történtekről, hogy a vehemens tiltakozók elsősorban a jobboldali nacionalisták és háborús veteránok voltak.

A facebookon vitázó értelmiségiek, újságírók szerint a rijekai tüntetők a vörös-fekete zászlóval vonultak fel, amely  az „anarchoszindikalizmus és általában a munkásmozgalom szimbóluma” Hangsúlyozták, hogy a nacionalizmus és az internacionalizmus – annak ellenére hogy ellentétes ideológiák – ezúttal összefogtak az uniós csatlakozás ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!