Külföld

2012.02.21. 22:05

Románia kártérítést követel a Vegyépszertől

A román közlekedési minisztérium jogi úton fog kártérítést követelni a Vegyépszer által Romániában el nem végzett útépítések, valamint a csak részlegesen befejezett útszakaszok megrongálódása miatt - közölte kedden közleményben a román szaktárca.

MTI

Alexandru Nazare román közlekedési miniszter Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövettel találkozott, akinek kifejtette ez ügyben a román fél elégedetlenségét.

Nazare szerint elfogadhatatlan, hogy a kolozsvári terelőút építése novemberben leállt, és az elkészült szakasz egy része megrongálódott. Tavaly ugyanis a terelőút egyik megépített szakasza földcsuszamlás miatt megrepedt.

A miniszter szerint a Vegyépszer csődhelyzete miatt leállt munkálatok, valamint a román alvállalkozók ki nem fizetése a román állam és infrastruktúra-fejlesztő vállalatok számára elfogadhatatlan anyagi károkat okozott.

"Mélységesen elégedetlenné tesz ez a helyzet, amit közöltünk a magyar féllel" - tette hozzá a miniszter.

A román fél azért is szemrehányást tett, hogy a DN 66 jelzésű országút Rovinari és Bumbesti Jiu közötti szakaszának rehabilitálására a Vegyépszerrel megkötött szerződés felbontása nyomán egy magyar bank "nem hiteles technikai okokra" hivatkozva megtagadta kifizetni a minőségi garanciát. Ez ügyben már megtették az első jogi lépéseket. 

Füzes Oszkár az MTI-nek kedden elmondta: tudomásul vette a miniszter közlését, és jelezte neki, hogy továbbítja az ügyben érintett magyar cégeknek.

A Vegyépszer tavaly májusban kért csődvédelmet, hogy megoldást találjon a hitelezői igények kielégítésére.

Az Evenimentul Zilei című napilap hétfőn azt írta, hogy a Vegyépszer több mint háromszáz román alvállalkozó céggel szemben maradt adós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!