Külföld

2012.02.10. 19:33

Újabb Falkland-háború jöhet?

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken reményét fejezte ki, hogy Argentína és Nagy-Britannia el tudja kerülni a Falkland-szigetek kapcsán kirobbant vita kiéleződését.

MTI

A világszervezet vezetője Hector Timerman argentin külügyminiszterrel találkozott. A megbeszélésen aggodalmának adott hangot a két vezetés közötti, egyre erősebb ütésváltás miatt, hangsúlyozván, hogy az ENSZ örömmel segítene a vitában történő közvetítésben, amennyiben felkérik erre. 

Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök nemrég  közölte; országa hivatalosan panaszt tesz az ENSZ-nél amiatt, hogy a britek egyik legmodernebb hadihajójuk oda vezénylésével súlyosan veszélyeztetik a térség békéjét. S azokra a brit sajtóértesülésekre reagálva, miszerint London egy nukleáris tengeralattjárót is a Falkland-szigetekhez küldene, azzal vádolta meg Londont, hogy atomfegyvereket akar a térségbe telepíteni.

Buenos Aires és London 1982-ben 74 napos háborút vívott a spanyolul Malvin-szigeteknek nevezett szigetcsoportért, és a konfliktus harmincadik évfordulójának közeledtével ismét kiéleződött a terület szuverenitása feletti vita. Argentína idén megerősítette területi igényét a Falkland-szigetekre, és felszólította a brit kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat a terület hovatartozásáról. David Cameron brit miniszterelnök erre azonban továbbra sem hajlandó, mondván, hogy " a falklandiak mindaddig bírják London támogatását, amíg britek akarnak maradni".

Az Argentína partjaitól 460 kilométerre keletre fekvő, hozzávetőlegesen 3000 fős lakosságú Falkland-szigetek 1833 óta állnak brit fennhatóság alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!