Külföld

2012.03.27. 07:00

Az abortusz ellen prédikált a pápa

XVI. Benedek pápa kubai látogatása első miséjén hétfőn Santiagóban arra kérte a kubaiakat, hogy a béke, a megbocsátás és a megértés eszközével építsenek egy megújított és nyitott társadalmat, a kommunista országvezetést pedig burkoltan felszólította, hogy biztosítson nagyobb szabadságot a hazai egyháznak.

MTI

"Küzdjetek hittel egy jobb, emberhez méltóbb társadalomért, amelyben jobban tükröződik Isten jósága" - tette hozzá az egyházfő a Forradalom téren megrendezett szabadtéri misén. Homíliájában kiállt a házasság és a család mint "a társadalom, valamint az igazi kubai egyház sejtje" mellett.

"Kedves házas felek, nektek valóságosan és szemmel láthatóan jelképeznetek kell - különösen gyerekeitek számára - hogy mennyire szereti Krisztus az egyházat. Kubának szüksége van arra, hogy tanúságot tegyetek hitetekről, egységességetekről és arról, hogy képesek vagytok elfogadni az (új) emberi életet, különösen azt, amelyik védtelen és szükséget szenved" - mondta a pápa az abortuszra utalva, amely a kubai forradalom első éveitől kezdődően legális az országban.

"Ismerem az arra irányuló mindennapos erőfeszítéseiteket, bátorságotokat, áldozatkészségeteket, hogy a történelemnek ebben az időszakában, országotok konkrét valóságában minél jobban vissza tudjon tükröződni az egyház igazi arca" - tette hozzá XVI. Benedek a mintegy 200 ezer ember előtt.

A pápa három nappal korábban még azt mondta, hogy Kuba már nem élhet tovább a kommunista rendszerben, az országba érkezvén azonban óvatosabban fogalmaz, hiszen célja az egyház szerepe növelésének elősegítése.

Santiagóban mondott beszédében csak finoman érintette a kubai emberi jogi helyzetet. "Együtt érzek minden kubaival, amikor jogos vágyaikról van szó" - mondta.

A santiagói misén jelen volt Raúl Castro kubai elnök is.

A pápa helyi idő szerint hétfő délután érkezett meg Mexikóból Kubába, és 48 órát tölt a szigetországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!