Külföld

2012.03.06. 17:53

Kínozzák a sérülteket a kórházban

Válogatott kínzásoknak vetik alá a szíriai Homsz városának katonai kórházában az oda beszállított civil sérülteket - hangzott el az egyik brit országos kereskedelmi televízió riportműsorában.

MTI

A Channel 4 a szír hadsereg által ostromlott város katonai kórházának egyik alkalmazottjától titokban készült, kicsempészett videofelvételekhez is hozzájutott, amelyeken egyebek mellett ágyukhoz bilincselt, bekötött szemű sérültekkel teli kórtermek látszanak. A sérültek közül sokan súlyos fizikai bántalmazás egyértelmű nyomait viselik, és látszanak a kínzóeszközök is: az egyik kórteremben korbács és elektromos kábel hever egy asztalon.

A televízió beszámolója szerint a Homszban lőtt sérüléseket szenvedett, vagy a tiltakozó megmozdulások során egyéb módon megsebesült civileket a szíriai kormány utasítására a helyi katonai kórházba kell szállítani, ahol a személyzet "összejátszik a titkosrendőrséggel".

A felvételeket készítő alkalmazott, "Abu Hamzeh" - akinek természetesen nem ez az igazi neve - elmondja: tanúja volt, amint az őrizetbe vett sérülteket elektrosokknak, korbácsolásnak vetik alá, botokkal ütik, és eltörik a lábukat.

A beszámoló szerint emellett előfordulnak érzéstelenítés nélkül elvégzett műtéti beavatkozások, és a betegektől gyakran az ivóvizet és a gyógyszereket is megtagadják.

A felvételeket egy francia fotóriporter csempészte ki Szíriából. A fotós elmondta: a szíriaiak már nem mernek állami kórházakat felkeresni, és sérülés esetén a legtöbben "reménytelenül rosszul felszerelt", hevenyészett "klinikákon" próbálnak segítséget kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!