Külföld

2012.03.21. 21:10

Kitiltják Európából Aszad feleségét

Az Európai Unió (EU) tagállamai péntektől megtiltják Bassár el-Aszad szíriai elnök feleségének, hogy az unió területére utazzon, vagy ott vásároljon - közölték szerdán európai diplomaták.

MTI

Az EU már eddig is szankciók sorával, egyebek közt olajembargóval reagált a szíriai felkelők elleni kormányzati erőszakra, s most újabb megszorításokat tervez bevezetni az Aszad-rezsim ellen.

A brit származású egykori befektetési bankár, Aszma el-Aszad korábban a nyugati értékek által inspirált nő képét mutatta, ám mára sok szíriai szemében gyűlölt személlyé vált. Aszma az elmúlt egy évben mindvégig ott állt férje oldalán, miközben Bassár el-Aszad utasításokat adott annak a kormányellenes felkelésnek a leverésére, amelyben az ENSZ becslései szerint legkevesebb 8 ezer ember veszítette életét.

Aszma az elmúlt hetekben különösen a média figyelmének előterébe került, miután a The Guardian című brit napilap nyilvánosságra hozta a férje és közte zajlott elektronikus levelezéseket. A szóban forgó emailek tanúsága szerint miközben Szíriában véres megtorlások zajlottak, Aszma popzenei és luxustermékeket vásárolt családja számára.

Az EU-tagállamok külügyminiszterei pénteken további 12 szíriai személynek, köztük Aszad feleségének tervezik megtiltani a belépést, s további szankciók is várhatóak, bár ezek teljes listája csak az EU külügyminisztereinek jóváhagyását követően lesz nyilvános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!