Külföld

2012.03.19. 19:23

Levágott emberfejeket találtak

Feltételezhetően a mexikói drogbandák csatározásaiban meggyilkolt tíz áldozat levágott fejét találták meg a hatóságok vasárnap Acapulcótól északra, Teloloapan kisvárosban.

MTI/AP/AFP/Reuters

A Mexikóvárostól délre fekvő Guerrero állam ügyészségének közlése szerint a meggyilkolt hét férfi és három nő más testrészei egyelőre nem kerültek elő. Az áldozatok valamennyien 20 és 35 év közöttiek, a fejeket a helyi vágóhíd előtti utcán fedezték fel.

Guerreróban a La Familia drogklán vív harcot a belőle kivált Los Caballeros Templarios (templomos lovagok) bandával a befolyási övezetekért. A hely közelében, ahol az emberfejeket megtalálták, a bűnözők később csapdát állítottak a rendőröknek egy gyorsforgalmi úton, és 12-t megöltek közülük.

A lefejezés immár bevett gyakorlat a mexikói drogkartellek közötti leszámolási akciókban: legutóbb március elsején találtak hasonló emberi maradványokat, akkor hét levágott emberi fejre bukkantak az észak-mexikói Durango állam egyik településének utcáján.

Felipe Calderón mexikói államfő hivatalba lépésekor, 2006-ban kíméletlen küzdelmet hirdetett meg a bűnözők ellen, s a rendőrség munkáját erősítendő mintegy 50 ezer katonát vezényelt át erre a feladatra. A drogbandák egymás közötti leszámolásainak, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásainak következtében azóta több mint 50 ezer ember vesztette életét Mexikóban.

Hétfői sajtójelentések szerint a "lovagok" nagy transzparenseken ígérték meg több szövetségi államban a napokban, hogy a pápa látogatása alatt békében maradnak. Az egyik szöveg állítólag úgy szólt hogy "ellenezzük (ezalatt) a fegyveres akciókat, nem vagyunk gyilkosok, üdvözöljük a pápát". XVI. Benedek pénteken érkezik Mexikóba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!