Külföld

2012.03.28. 16:39

Spanyolország nem kér pénzt, inkább spórol

Spanyolország nem tervezi, hogy pénzt kérjen a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól a válságban meggyengült bankszektorának támogatására - jelentette ki szerdán az ország pénzügyminisztere Madridban egy üzleti konferencián.

MTI/Dow Jones

Eközben a kormány minden eddiginél nagyobb költségvetési megtakarításra készül.

Luis de Guindos a hitelkérelemmel kapcsolatban napközben megjelent hírekre reagált. Willem Buiter, a Citigroup vezető közgazdásza egy elemzésében azt írta, hogy Spanyolországnak nincs elegendő pénze a bankszektor feltőkésítéséhez, ezért az országnak valószínűleg valamilyen mentőcsomagot kell majd igényelnie az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank alkotta hármastól. Emellett spanyol lapok is arról cikkeztek, hogy Brüsszel fokozza a nyomást Madridra, minél előbb rendezze az ingatlanpiaci összeomlás miatt megroggyant bankjai pénzügy helyzetét, amit utóbb Brüsszelben cáfoltak.

Mindenesetre az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságának kormánya újabb komoly megszorító lépésekre készül: a pénteken ismertetendő felülvizsgált költségvetésben a száz napja hatalmon lévő konzervatív Rajoy-kormány elemzők szerint akár még egy 50-60 milliárd eurós csomagot is bejelenthet a korábban már ismertetett 15 milliárdos megtakarításon felül.

Pedig az euróövezet pénzügyminiszterei március közepén tartott tanácskozásukon csaknem egy százalékponttal magasabb államháztartási hiányt engedélyeztek az idén Spanyolországnak a korábban tervezettnél: az eddig a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékában meghatározott deficit helyett így a hiány 5,3 százalékot is elérhet. Ezt a lehetőséget az ország azért kapta, hogy megvalósíthassa a gazdasági szerkezet átalakításával kapcsolatos terveit, de jövőre már az unióban előírt 3 százalékos GDP-arányos hiánycélt kell teljesítenie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!