Külföld

2012.04.03. 06:32

A világ legdrágább teája: 5 dekányi 700 ezer forint

Tizennégyezer forint a világ legdrágább teafüvének grammja: egy kínai férfi kínálja ennyiért különleges portékáját.

MTI/Hszinhua

A tea nemcsak ára miatt speciális, hanem anyagát, pontosabban trágyázását tekintve is, amelyben oroszlánrészük van pandamedvéknek. An Jansi - ő "főzte ki" a teát - kizárólag óriáspandák ürülékével trágyázza cserjéit, abból viszont rengeteggel: tavaly november óta 10 tonnányit gyűjtött össze és adott eleségül bokrainak. A pandák szinte kizárólag bambuszrügyet és -levelet esznek, trágyájuk mentes mindennemű adaléktól.

A férfi azt állítja, hogy teája - melyet 50 grammos csomagokban árul egyenként 700 ezer forintért - elejét veszi a rákbetegségnek. Ezt hevesen vitatják kínai tudósok, hangoztatva, hogy a zöld tea ugyan segíthet emésztőrendszeri daganatok ellen, de nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a pandaürülék erősítheti a növénynek ezt a tulajdonságát, márcsak azért sem, mert a bambuszról sem bizonyított, hogy rákmegelőző hatású, ám ha netán az lenne, akkor sem biztos, hogy a pandák közvetíteni tudnák hatóanyagát a cserjének.

An Jansi amúgy szeretné, ha Guinness-rekorder lehetne a legdrágább tea termesztőjének kategóriájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!