Külföld

2012.04.12. 08:49

''Fájdalomdíj'' az indián törzseknek: egymilliárd dollár

Több mint egymilliárd dollárt kész átutalni 41 észak-amerikai indián törzs számára az amerikai kormány, elismerve ezzel a bennszülöttek évszázados panaszainak jogosságát az indiánföldek erőforrásainak rossz kezelése miatt - jelentette be szerdán washingtoni közös közleményben az amerikai igazságügyi és belügyminisztérium.

MTI/AFP/AP

Eric Holder, az igazságügyi tárca vezetője szerint az erről született megállapodás "igazságos és tisztességes" módon rendezi az említett törzsekkel régóta meglévő vitát. Az indiánok ugyanis jó ideje kártérítést követelnek a kormánytól, arra hivatkozva, hogy az állam az indiánok földjeinek erőforrásait "rosszul kezelte", emiatt az őslakosok súlyos anyagi veszteségeket szenvedtek.

Az amerikai szövetségi kormányzat ennek a megállapodásnak a tető alá hozásával az indián törzsekhez fűződő viszony tartós rendezését reméli, legalábbis ezt hangoztatta az AFP hírügynökség szerint Ken Salazar belügyminiszter.

Az ősi vitának hátterében az áll, hogy 1887-ben az úgynevezett Dawes Törvény értelmében a különböző törzsek tulajdonában lévő földekből családok földet kaphattak. Ez az indiánokat magánfarmok létrehozására ösztökélte. Mivel azonban a kormány úgy gondolta, hogy az indiánok képtelenek gondoskodni magukról és irányítani a saját ügyeiket, a birtokokat később vagyonkezelőkbe tömörítették, és a tulajdonosi jogokat a kormány gyakorolta. Ennek nyomán a belügyminisztérium mind a mai napig maga kezeli e földeket, kezében tartva azokon a gazdálkodást, elvileg bérleti díjat kellene fizetnie az indiánoknak.

Az AP utal egy néhány hónappal ezelőtti esetre, amelyben egy amerikai szövetségi bíróság 3,4 milliárd dollárt ítélt meg mintegy 300 ezer indián indián kártérítésére. Ez a volt legnagyobb summa, melynek megfizetésére valaha is kötelezték az amerikai kormányzatot. A gyűjtőper, amelyet Elouise Cobell asszony, a montanai Sziklás-hegység lábánál élő Feketelábúak törzsének tagja indított el, huszonöt évig tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!