Külföld

2012.04.19. 11:39

Harkivban megkezdődött Timosenko második pere

A vádlott távollétében megkezdődött Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető második pere csütörtökön a kelet-ukrajnai Harkivban.

MTI/AFP/ITAR-TASZSZ

A hivatali hatalommal való visszaélés vádjával tavaly októberben hétévi börtönre ítélt volt kormányfőt az ügyészség ezúttal az Ukrán Egyesített Energiarendszerek (JeESZU) vezetőjeként 1997-98-ban elkövetett sikkasztással és adócsalással vádolja, ami 12 évi börtönnel sújtható. A vád 19,5 millió hrivnyának (550 millió forint) az állam részére történő megfizetését is követeli.

A vádat Viktor Lobacs ügyész ismertette, aki közölte: a bűncselekmény nem évült el. A büntetését a Harkiv megyei kacsanyivkai női börtönben töltő Timosenko súlyos egészségi állapotára hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson.

A tárgyalóterem zsúfolásig megtelt, több mint százan voltak jelen, közöttük Francois Zimeray emberi jogokért felelős francia nagykövet, Timosenko lánya, Jevhenyija, mintegy tíz ellenzéki parlamenti képviselő és számos újságíró.

Konsztantyin Szadovszkij bíró felolvasta Julija Timosenko nyilatkozatát, amelyben a vádlott kéri, hogy súlyos egészségügyi problémái miatt távollétében tartsák meg az előzetes tárgyalást.

A vádlott gerincbántalomban szenved, védői szerint nem tud járni, és rövidesen a börtönön kívül, egy harkivi klinikán kezelik. Április közepén német orvosok ismét megvizsgálták Timosenkót, és meglátogatták azt az állami kórházat, ahová szállítják.

A harkivi bíróság előtt több ezren tüntettek. Timosenko mintegy 3500 híve az általa vezetett Haza párt zászlói alatt azt skandálta: "Szabadságot Julijának", míg a rendőrségi kordon másik oldalán a volt kormányfő ellen tüntetők azt harsogták: "Életfogytiglant Timosenkónak".

Timosenkót, aki politikai üldözés áldozatának tartja magát, egy kijevi bíróság októberben hétévi börtönre ítélte a 2009-es, az ügyészség szerint Ukrajnát megkárosító orosz-ukrán gázárszerződések megkötése miatt. Elítélése diplomáciai válságot váltott ki Ukrajna és az Európai Unió között, amely kételkedését fejezte ki az ukrán igazságszolgáltatás pártatlanságával kapcsolatban.

Egy, a francia hírügynökségnek nyilatkozó, nevének elhallgatását kérő magas rangú ukrán illetékes szerint a német és ukrán hatóságok Timosenko esetleges németországi kórházi kezeléséről tárgyalnak.

A 2004-es "narancsszínű forradalom" fő szervezője ellen három másik bűnvádi eljárás is folyik, az egyik egy 405 millió dollár értékű "sikkasztási kísérlet" ügyében. Egy magas rangú ügyészségi vezető Timosenko nevét kapcsolatba hozta egy ukrán parlamenti képviselő 1996-os meggyilkolásával is, azt állítva novemberben, hogy a Timosenko ellenőrzése alatt lévő egyik cég fizetett a gyilkosságért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!