Külföld

2012.04.26. 14:27

Szinte hetente jelenik meg egy új drog az EU-ban

Közel hetente azonosítanak be új, illegális kábítószert az EU tagállamaiban, ahol a hatóságok küzdelmét megnehezíti az interneten való terjesztés - közölte az EU illetékes lisszaboni központja.

MTI/AFP

A kábítószer és kábítószer-függőség európai megfigyelő központjának (EMCDDA) jelentése szerint 2011-ben rekordmennyiségű, 49 új drogot azonosítottak, szemben az előző évi 41-gyel. A központ szerint az új, szintetikus kábítószerek gyarapodása azzal magyarázható, hogy könnyen elérhetők az interneten keresztül.

"Az új drogokat vonzó csomagolásban dobják piacra az interneten, és éjszakai klubokban vagy akár az utcasarkon is árulják" - nyilatkozta Wolfgang Götz, a lisszaboni központ igazgatója.

"Bármi legyen is a forrás, tény az, hogy veszélyes rulettet játszanak azok, akik fogyasztják a porok, tabletták és kombinációik egyre szaporodó fajtáit anélkül, hogy pontosan ismernék, milyen hatóanyagokat tartalmaznak, és tudnák, milyen egészségi kockázatokat jelenthetnek" - fűzte hozzá.

Egy év alatt megduplázódott az online "boltok" száma. Míg 2011 januárjában 314 honlapon árultak legalább egy pszichoaktív szert, idén januárban már 690 volt a számuk.

Az EU rendőri szerve, az Europol igazgatója, Rob Wainwright nyilatkozatában megállapítja, hogy az illegális drogok eladása egy másik olyan terület, ahol a szervezett bűnözés visszaél az internet használatával.

"Biztosítanunk kell, hogy a törvényeknek érvényt szerző szerveknek meglegyen a korszerű működési és törvényi eszközük a hatékony fellépésükhöz" fűzte hozzá.

Az EU közvélemény-kutatási intézete, az Eurobarometer tavalyi adata szerint a megkérdezett 15-24 évesek öt százaléka fogyasztott legálisan beszerezhető szintetikus drogot. Ezekhez barátokon keresztül (54 százalék), partikon vagy házibulikon (37 százalék), erre specializálódott boltokban (33 százalék) vagy az interneten (7 százalék) jutottak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!