Külföld

2012.05.09. 07:49

Újra kórházba került Timosenko

Börtönéből kórházba szállították szerda reggel Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnököt - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

MTI

Az UNIAN helyszíni tudósítása szerint hét óra tájban egy tucatnyi gépkocsiból - mentő- és rendőrautóból - álló konvoj hagyta el a Harkiv melletti kacsanyivkai női börtönt, ahol hétéves szabadságvesztését tölti a hivatali hatalommal való visszaélésért elítélt politikus. A gépkocsioszlop nem sokkal később megérkezett a harkivi Ukrzaliznici vasutas kórházba.

A börtönhatóságok egyelőre nem adtak tájékoztatást arról, hogy Timosenkót kórházba vitték, de a politikus Haza nevű pártja ezt megerősítette a sajtónak.

A reggeli órákban újságírók árasztották el a kórház területét, de közvetlenül a volt miniszterelnök megérkezése előtt kizsuppolták őket onnan, és az intézet kapuját bezárták. A kórházba érkezett eközben a belügyminisztérium megyei kirendeltségének vezetője és a büntetés-végrehajtás parancsnoka.

Timosenko kedden közölte lányával, hogy szerdán befejezi az április 20-án elkezdett éhségsztrájkját. Előzőleg beleegyezett abba is, hogy a harkivi vasutas kórházban gyógykezeljék.

Lutz Harms, a berlini Charité kórház ideggyógyásza a minap felkereste az egészségügyi intézményt, és alkalmasnak találta arra, hogy Timosenkót gyógykezelje. Úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy Timosenkónak idült fájdalmai vannak, amelyeket fizikoterápiával és gyógyszerezéssel lehet kezelni, de előtte át kell esnie az éhségsztrájk utáni rehabilitáción.

A Haza párt szerdán közölte, hogy Timosenkót kizárólag Lutz Harms fogja gyógyítani. A volt miniszterelnök jogi képviselői szerint Timosenko azért utasította el mindeddig a gyógykezelést, mert szerinte a szóban forgó kórház orvosai nem rendelkeznek olyan szaktudással, amely ehhez szükséges.

A hivatali hatalommal való visszaélés miatt hétévi börtönre ítélt, gerincpanaszokkal küzdő Timosenko korábban azt mondta, hogy április 20-án beleegyezése nélkül szállították a harkivi kórházba, s eközben fizikai erőszakot alkalmaztak vele szemben, sérüléseket okozva. Tiltakozásul aznap éhségsztrájkba kezdett, amiben hívei több városban követték őt. A Timosenkóval szembeni bánásmód miatt számos meghívott lemondta a közép-európai államfők májusi 11-ei jaltai csúcstalálkozóját, és azt emiatt elhalasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!