Külföld

2013.09.12. 18:46

Ne válassz meg egy majmot!

Oberwart - Szeptember 29-én új parlament áll fel a szomszédban. A tét nagy, a hagyományos szociáldemokrata-néppárti alakulat babérjait egyre többen tépdesik. Úgy tűnik, hiába.

Kozma Gábor/Vas Népe

– Közülünk való; Ne válassz politikust, ne válassz meg egy majmot; Most Hans – ilyen és ehhez hasonló plakátok fogadják a gyanútlan magyart a felsőőri (Oberwart) utakon. Midőn Szombathely helyett az itt megépült plázába igyekszik elkölteni a pénzt. Mindebből honfitársunk kitalálja, hogy kampány esete forog fenn és máris ízelítőt kap a jövő évben rá váró örömökből. – Jó, hogy a Stronach ringbe szállt, mert szürke lett volna nélküle az egész – mondja egy régi ismerős, Willi, aki a hazaköltözött kanadai milliárdosról, a Frank Stronach-teamről szól. Egyébként ő az, aki 10 százalék felett áll és parlamenti tényező. A legvonzóbb kijelentése: én már nem lopok, mert minek, annyi a pénzem. Itt nyilvánvalóan céloz a hírhedt Telekom-botrányra, amibe már több osztrák politikus belebukott. De kitesznek magukért a kis pártok is, ha már nagyot nem dobhatnak. Simán lemajmozzák egymást, no meg a politikát. Ebben különösen a lassan, de biztosan izmosodó zöldek jeleskednek. Ettől függetlenül a jelenlegi miniszterelnök, Werner Faymann nem ideges. Van is rá oka: Ausztria ma az unió egyik legsikeresebb állama, fenntartja magas szintű szociális vívmányait. Nem mellesleg jó 30 évet ver Magyarországra, a stabilitás és a jólét nyilvánvaló. Faymann tehát nyugodt és még azt is eltűri, hogy Stronach a szemébe mondja: szakszervezeti bérenc, áruló. A milliárdos aztán mond egy nagy hülyeséget, s ezzel lehet, ki is írja magát a 10 százalékból: visszahozná a halálbüntetést. Ez a szöveg Ausztriában nem megy, mert nincs is olyan mérvű és súlyú bűnözés, mint például nálunk, vagy bármelyik kelet-európai államban. A derék burgenlandiak érezhetően egy szociáldemokrata-néppárti koalíciót szeretnének továbbra is látni a parlamentben. Willi szerint ők vinnék előbbre a féltve őrzött jóléti hagyományokat. – Szombathely nekem tetszik, de az emberek ott elégedetlenek Azt mondják, az él jól, aki nálunk dolgozik, Faymannék erre is figyelnek – mondja.

Teljes erővel folyik a kampány, a szociáldemokraták esélyesek. Fotó: Horváth Csaba

Ami azt illeti, a kis pártok szívózása ellenére a már említett koalíciónak esélye van az abszolút többségre is. És ami meglepetés: a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) gyorsan és hatékonyan hanyatlik. A tavaszi 33 százalékról 20-ra estek, Jörg Haider forog a sírjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!