Külföld

2016.12.16. 15:08

Rum, mint fizetőeszköz?

Érdekes módon törlesztené Kuba adósságát Csehország felé: kubai rummal.

Az ország még a csehszlovák időkben halmozott fel közel hétmilliárd koronás adósságot. Ha Csehország elfogadja Kuba ajánlatát, a cseheknek száz évig biztosan nem lesz rumhiányból adódó problémájuk - olvasható az index.hu oldalán.

A felvetés elképzelhető, hogy megvalósul, ám a Cseh Pénzügyminisztérium előnyben részesítené a pénzbeli kifizetést. A minisztérium tájékoztatása szerint a szigetország egy másik lehetőséget is felkínált adósságuk törlesztésére: gyógyszerekkel fizetnének, ám ehhez hozzá tartozna a termékek európai hitelesítése, míg a rumot azonnal értékesíteni lehetne.

Amennyiben az üzlet megvalósul, egy háromszáz korona értékű (körülbelül háromezer forint) üveg rum esetében a hétmilliárd koronás adósság törlesztése 23,3 millió darab üveges rum megjelenését jelentené a cseh piacon.

Kuba a tartozást még a kommunista Csehszlovákiával folytatott kereskedelem során halmozta fel. Prága fegyvereket exportált a szigetországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!