Külföld

2017.03.29. 12:33

A britek kilépnek ugyan az Unióból, ám Európát sosem hagyják el

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság az Európai Unió intézményrendszeréből lép ki, de Európát soha nem hagyja el.

May, aki a brit kilépési folyamat elindításáról szóló szerdai brüsszeli bejelentés után szólalt fel a londoni alsóházban, hangsúlyozta: London továbbra is az EU-tagországok szoros és elkötelezett szövetségese marad, annál is inkább, mivel a világnak most nagyobb szüksége van a liberális demokrácia Európában honos értékeire, mint valaha, és az Egyesült Királyság is magáénak vallja ezeket az értékeket - közölte szerdán az MTI.

Theresa May hangsúlyozta azt is - és ez a kilépési folyamat elindításáról Brüsszelben átadott, szerda délután Londonban részleteiben ismertetett levélben is kiemelt helyen szerepel -, hogy a brit kormány "merész és nagyratörő" szabadkereskedelmi egyezmény megkötését javasolja az Európai Uniónak.

A levél szerint - amelyet Sir Tim Barrow brit EU-nagykövet kézbesített Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének - e szabadkereskedelmi megállapodásnak átfogóbbnak kellene lennie minden korábbi hasonló egyezménynél, hogy magában foglalhassa egyebek mellett a pénzügyi szolgáltatási szektort is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!