Külföld

2017.05.30. 18:50

Szlovéniában emlékeztek a nagy háború hőseire a Visegrádi Szent György Lovagrend tagjai

A Visegrádi Szent György Lovagrend tagjai, cserkészek, fiatalok indultak a Komeni-fennsíkra, hogy tisztelegjenek a nagy háború hősei előtt.

Cseszkó Tamás

A Visegrádi Szent György Lovagrend három évvel ez-előtt célul tűzte ki, hogy a nagy háború centenáriumán nemcsak Magyarországon, de az egykori háborús területeken is igyekszik a múlt emlékeit ápolni.

A hétvégi programon a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány munkatársainak vezetésével bejárták a résztvevők a környék emlékhelyeit, temetőit. Temnica Szent Péter tiszteletére szentelt templomában Dinko Bizjak helyi plébános és Nagy Gábor atya mutatott be kétnyelvű szentmisét, amelyen szép számmal vettek részt a környék hívei.

Illés Károly alpolgármester és Fülöp András szervező
Fotó: Rónai András

A katonai temetőben, amely Temnica és Lipa között található a "Béke Útján", a szlovén és a magyar himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés.

Fülöp András, az esemény szervezője köszöntötte a megjelenteket a császári és királyi 61. gyalogezred temetőjénél. Ezen ezred soraiban harcolt Márton Áron későbbi erdélyi püspök, akinek boldoggá avatása folyamatban van.

A rendezvényen részt vett Illés Károly, Szombathely alpolgármestere, aki beszédében kiemelte: immár száz esztendő telt el a nagy háború óta. Hozzátette: Doberdó a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb emlékhelye, a magyar katonai helytállás és hősiesség jelképe, a nemzeti emlékezet része.

Mavricij Humar, Miren-Kostanjevica polgármestere beszédében a szlovén és a magyar nép közötti baráti kapcsolatról szólt, amelynek szép példája az évek óta a környéken végzett táblacsereprogram.

A beszédek után Dinko Bizjak és Nagy Gábor atyák megáldották az információs táblát, és a temetőben nyugvókért mondtak imát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!