Külföld

2009.12.21. 17:02

Időjárás: megszenvedte Európa a havazást és a hideghullámot

Emberéleteket követelt és rengeteg kárt okozott az Európára rátörő hideghullám. A közlekedési gondokat még mindig nem sikerült megoldani, a hideg levegő egészen Szíciliáig hatolt. Összeállításunk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Három londoni repülőtér zárva a havazás miatt

 Három londoni repülőteret is lezártak az intenzív havazás miatt hétfőn este; a zárlat több budapesti járatot is érintett. Az igen keményre fordult tél miatt a múlt hét óta szinte folyamatosak a súlyos fennakadások a nagy-britanniai közúti, a légi és a vasúti forgalomban; az országot jelenleg meglehetősen nehéz elhagyni bármilyen közlekedési eszközzel.
 
Hétfő este Londonban és környékén kezdődött erős havazás, és a pályák csúszásmentesítése végett lezárták a brit fővárost kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül Gatwicket, Lutont és a Cityt. Heathrow és Stansted továbbra is fogadott és indított járatokat, de szintén jelentős késésekkel.
 
A lezárt három londoni légikikötő közül Lutonra és Gatwickre közlekednek járatok Budapestről, és a zárlat miatt ezek is  órákat késtek. Az easyJet légitársaság kora esti járata például, amely helyi idő szerint fél hatkor érkezett volna Ferihegyről Lutonra, 21 órára volt kiírva a Londontól északra fekvő repülőtér járatinformációs listáján.
 
A Malév esti járatát, amely Gatwickre közlekedik, és a menetrend szerint hat óra után szállt volna le, háromnegyed nyolcra jelezte a brit fővárostól délre eső légikikötő járatinformációja.

Napközben a sűrű havazás miatt órákra lezárták a manchesteri repülőteret is.

Mindemellett továbbra sem jártak hétfőn a Eurostar szuperexpresszek, amelyek Londont kötik össze franciaországi és belgiumi célállomásokkal. Az óránként 300 kilométeres sebességgel közlekedő vonatok közül a hétvégén egyszerre öt romlott el a Csatorna-alagútban, és összesen több mint kétezer utas töltött 12-16 órát a mélyben. A vonatok elektronikai berendezéseit a rendkívül hideg, havas külső időjárás és az alagút belsejének meleg, párás levegője közti különbség tette tönkre.

A Eurostar keddtől fokozatosan tervezi újraindítani a szerelvényeket, az időközben elkezdett szerkezeti módosítások ütemének függvényében. 
 
Hétfőn a két part között autókat és buszokat szállító Le Shuttle vonatok forgalmában is jelentős fennakadás volt, az e szerelvényekkel átkelni kívánók hatalmas tömege miatt.Közel harmincan fagytak meg az utóbbi három napban Ukrajnában

OLDALTÖRÉS: Ukrajna, Csehország, Szlovákia

 

 

 

 Ukrajnában eddig 27 ember fagyott meg a múlt hét második felében rendkívülire fordult téli időjárás következtében – közölte hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium.

A jelentés szerint a tél a legtöbb áldozatot a kelet-ukrajnai Donyeck megyében követelte, ahol 11-en vesztették életüket kihűlés következtében. Luhanszk és Voliny megyékben három-három ember fagyott meg, míg az ország különböző részeiben található további hét megyében 10-en haltak meg a hidegtől.
 
Az egészségügyi tárca adatai szerint nyolcan az otthonukban lelték halálukat, közülük heten Donyeck megyében, egy személy pedig Ivano-Frankivszk megyében. 
 
Ukrajnában fagyási sérülésekkel eddig 671-en fordultak orvoshoz, 465 beteget kórházban kezelnek.

Kilenc ember fagyott meg a hét végén Csehországban

Kilenc személy fagyott meg a hét végén Csehországban, miután a hideg 60-70 éves rekordokat döntött meg szinte minden régióban - közölte a hétfői cseh sajtó.

A hegyvidékeken mínusz 20-25 Celsius fokra süllyedt a hőmérséklet, ami ebben az időszakban szokatlan. A leghidegebb a cseh-német határon fekvő Kvilda településen volt, ahol vasárnap kora reggel mínusz 26,5 fokot mértek. Tragikus volt a hétvége az észak-morvaországi Ostravában, ahol három hajléktalan életét követelte a hideg időjárás. A fagyhalál áldozatai a hajléktalanok, az ittas, valamint az idős, elhagyott személyek köréből kerültek ki. Prágában szintén olyan hajléktalan asszony fagyott meg, akinek már nem jutott ágy az éjjeli menedékhelyen. 
 
Meteorológusok szerint a következő napokban is nagyon kellemetlen időjárásra kell számítani Csehországban. A havazást kedden és szerdán részleges felmelegedés, havas eső váltja fel, amely viszont rendkívül síkossá teheti az utakat, amelyeken - tekintettel az ünnepekre - nagy forgalom várható. 
 
Szlovákiában a hegyvidékeken továbbra is havazásra kell számítani. A jelentések szerint országszerte minden főút járható, de az északi részeken hófúvások nehezítik a közlekedést. Az alsóbbrendű utak jelentős részén néhány centiméteres kásás hó van.  Kedden szintén felmelegedést és jeges, síkos utakat jósolnak a meteorológusok.
 
A legfőbb szlovákiai síközpontok a hét vége óta üzemelnek. A hétfői jelentések szerint a hóviszonyok gyakorlatilag mindenütt aránylag jók, alkalmasak a sízésre, bár a hóréteg vastagsága továbbra is a sokéves átlag alatt van. Minden központban a természetes havat hóágyúkkal javítják fel. Számos központban különféle szezon eleji kedvezmények vannak érvényben karácsonyig.

Súlyosabb balesetek a hét végén nem voltak, de a fokozott óvatosságra feltétlenül szükség van - állítja a szlovák rendőrség.

Romániában tizenegy személy szenvedett fagyhalált

 A rendkívül hideg téli időjárás miatt Romániában összesen tizenegy személy halt meg fagyhalál következtében. A román egészségügyi minisztérium jelentése szerint az egy hete tartó téli időjárás miatt hat megyéből jeleztek haláleseteket, így a kelet-romániai Neamt, Bacau, Suceava, a dél-romániai Constanta és Prahova, valamint az erdélyi Arad megyében fagytak meg emberek.  
 
Hétfőn a romániai sürgősségi kórházakban összesen harminc olyan nehéz szociális helyzetben lévő személyt ápoltak, akiknek a testhőmérsékletük a normálisnál alacsonyabb volt. A hétfőre virradó éjszaka Erdély egyes településein mínusz 20 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet.  A havazás és a hófúvás továbbra is az ország déli és délkeleti részén okoz fennakadást a közlekedésben. A vastag hóréteg és a hóvihar miatt többen is autóikkal az országutakon ragadtak, s mozdulni képtelen járműveiket kénytelenek voltak elhagyni, és menedéket keresni maguknak.

OLDALTÖRÉS: Spanyol és olasz zimankó

Fennakadásokat okozott a Madrid környéki közlekedésben az erős havazás

Fennakadásokat okozott a Madrid környéki közlekedésben az erős havazás

Fennakadásokat okozott a Madrid környéki közlekedésben az erős havazás

Komoly fennakadásokat okozott a légi és vasúti közlekedésben az erős havazás hétfő reggelre a spanyol főváros környékén, számos légi járatot töröltek vagy késve indítanak a Madrid-Barajas repülőtéren.

A négy leszállópályából kettő le volt zárva délelőtt a rossz látási viszonyok miatt. Hétfő reggel óta összesen 174 - 85 érkező és 89 induló - járatot kellett törölni - közölte a repülőteret irányító vállalat szóvivője. Kilenc érkező gépet más repülőtérre kellett irányítani. A helyzet várhatóan lassan normalizálódik a Madrid-Barajas repülőtéren, kora délután megnyitották a forgalom előtt a reggel lezárt két leszállópályát. 
 
A havazás miatt nem indítottak el több gyorsvonatot Madridból Barcelona, Malaga és Sevilla felé - közölte a spanyol vasúttársaság, a Renfe szóvivője. Az autóutak is nehezen járhatók, a hó miatt fennakadás van lényegében a Madridba vezető összes főútvonalon.

Jelentős késésekkel közlekednek a vonatok Olaszországban

Jelentős késésekkel közlekednek a vonatok Olaszország északi részén a hétvége óta tartó havazás miatt. Mintegy harminc-negyven vonatjáratot töröltek, és azok a szerelvények, amelyek elindultak, többórás késéssel érkeznek meg a déli országrészbe. Ha nem kezd el újra havazni, délutánra várhatóan helyreáll a forgalom. Veneto régió több településén, például Trevisóban bezártak az iskolák a havazás miatt.
 
A síkos utak több karambolt is okoztak: Bologna közelében az A14-es autópályát több mint egy órára le kellett zárni reggel baleset miatt. A hideghullám Szicíliát is elérte. Az Etnán mínusz 3 Celcius-fokot mértek, és öt centiméter hó hullott. A Palermo és Catania közötti autópályaszakaszon jegesedés nehezítette a közlekedést.
 
Portugáliában több légi járatot töröltek a rossz idő miatt. A havazás számos utat járhatatlanná tett.  Bulgáriában szintén fennakadásokat okozott a közlekedésben az ítéletidő. Több tucat baleset történt az utakon, legkevesebb hárman meghaltak. Csaknem száz bolgár településen szünetel az áramszolgáltatás, és a vonatok többórás késésekkel közlekednek.

OLDALTÖRÉS: Rekord mennyiségű hó Moszkvában


 


 

 

 Moszkvában és környékén vasárnap délelőttől kisebb-nagyobb megszakításokkal havazott, és hétfőn a meteorológusok szerint rekord született: a kora délutáni órákig alig több mint 24 óra 23 centiméternyi, csak hétfőn pedig 19 centiméternyi hó esett, miközben a csapadék műszeres mérésének 100 évvel ezelőtti kezdete óta december 21-én eddig a rekord alig 6 centiméternyi hó volt.

A hó eltakarításán az illetékesek közlése szerint 7500 nagy és mintegy 4000 kisebb gép, továbbá 35 ezer ember dolgozik. A hétfő kora reggeli órákig már több mint 120 ezer köbméternyi havat rakodtak teherautókra és vittek ki a városból, és azt ígérik, hogy délután már 9000, éjszaka pedig 15 ezer gép takarít majd, és reggelre nem lesz hó az orosz fővárosban. 

A havat egyébként épített üzemekben lévő és mozgó hóolvasztó berendezésekhez szállítják.  Az ígéret betartása azonban nem ígérkezik egyszerűnek, mert bár hétvégére mínusz 10 fokra emelkedett a hőmérséklet, a talaj kihűlt, és az autók által rátaposott hó megkeményedett. 
 
A hatóságok felszólították az autósokat, hogy aki teheti, hagyja otthon az autóját, és szálljon át a tömegközlekedésre, sőt, majdhogynem könyörgőre fogták a dolgot, de hiába. Szinte senki nem tett le a saját kocsi kényelméről, ami oda vezetett, hogy noha a hétvégén viszonylag gyér a forgalom, ezúttal mégis nagy dugók alakultak ki. 
 
Az autósok azonban többszörösen is rossz szolgálatot tesznek önmaguknak: nemcsak hogy dugókban álldogálnak órákat, esetleg balesetbe keverednek, hanem a hóeltakarítást is akadályozzák, amivel csak elnyújtják a nem túl kellemes helyzetet.  A közúti közlekedés, s benne a tömegközlekedés ennek ellenére a szokásosnál nagyobb dugóktól és több koccanástól eltekintve működik - alighanem nem utolsósorban azért, mert nem tilos a szöges téli gumik használata, és nincsenek különösebb gondok a repülőtereken sem. 

A havazás jó oldala, hogy megtisztította a város igen szennyezett levegőjét, és hétfőn kivételesen egyetlen szennyező anyag koncentrációja sem múlta felül a megengedett értéket. 

Közben a hőmérséklet a múlt hétfői mínusz 22 Celsius-fokról lassan a hétfő déli órákra mínusz 6 fokra emelkedett. Az előrejelzés szerint a következő napokban nagy hőmérséklet-ingadozások várhatók - kedden napközben mínusz 6, de éjszaka már mínusz 12-14 fokra számítanak -, de pénteken már nulla fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 

Ősszel az önkormányzat fontolóra vette, hogy a havat is eloszlatja a város határain kívül, ahogyan azt is meg tudják oldani, hogy az esőt kicsapva bizonyos alkalmakra jó időjárást biztosítanak. Az illetékesek szerint hatalmas összeg maradna a város kasszájában, ha nem kellene hóeltakarításra költeni. A téma azonban lekerült a napirendről.

OLDALTÖRÉS: Vasárnapi helyzetkép: Európa vacogott

A kontinensen átsöprő hideghullám következményeként európaiak tízezrei vesztegeltek vasárnap is pályaudvarokon, repülőtereken és autóutakon. A dermesztő hideg és hóesés áldozatokat követelt, egyedül Lengyelországban 15 ember fagyott meg szombaton.

A kontinensen átsöprő hideghullám következményeként európaiak tízezrei vesztegeltek vasárnap is pályaudvarokon, repülőtereken és autóutakon. A dermesztő hideg és hóesés áldozatokat követelt, egyedül Lengyelországban 15 ember fagyott meg szombaton.

A kontinensen átsöprő hideghullám következményeként európaiak tízezrei vesztegeltek vasárnap is pályaudvarokon, repülőtereken és autóutakon. A dermesztő hideg és hóesés áldozatokat követelt, egyedül Lengyelországban 15 ember fagyott meg szombaton.

A francia légi közlekedési hatóság a Charles de Gaulle és az Orly repülőtérről induló járatok 40 százalékát törölte vasárnap délután. Franciaország nyugati és északnyugati részén vasárnapra többé-kevésbé normalizálódott a helyzet, de a tömegközlekedési eszközök több városban, csakúgy mint Belgium déli részén, vagy Hágában és más belga városokban, továbbra sem járnak.
 
Belgium három legnagyobb repülőtere - Brüsszel, Charleroi és Liege - egyáltalán nem üzemelt vasárnap, az amszterdami Schipholon a járatok egy része késik, másokat pedig töröltek. A londoni Heathrow-n hasonló a helyzet: jó esetben "csak" késik a gép, rossz esetben törlik a járatot. A masszív havazás miatt lezárták az észak-angliai Manchester repterét. 
 
Súlyos a helyzet Belgium közútjain, ahol összesen 200 kilométeres hosszúságú dugók keletkeztek. Különösen a brüsszeli repülőtérre és a Luxemburgba vezető utakon állt a forgalom. 

Az erős havazás, a rossz látási viszonyok és a kifutópályák eljegesedése miatt vasárnap reggel teljesen lezárták a nyugat-németországi Düsseldorf repülőterét, ott legkorábban egy nap múlva állhat helyre a közlekedés normális rendje. Frankfurtban 50 járatot töröltek, 15 érkező repülőgépet Stuttgartba, illetve Münchenbe irányítottak át. A berlini repülőtereken nincs fennakadás. 
 
A Nagy-Britanniát Franciaországgal és Belgiummal összekötő Eurostar szuperexpresszek továbbra sem közlekednek, pedig már mintegy 24 ezer utas várakozik a Csatorna-alagúton való átkelésre. A vonatokat közlekedtető cég szóvivője szerint még korai beszélni arról, hétfőn helyreáll-e a rend a tengeralatti vasúti közlekedésben. 

Péntek éjjel több mint kétezer utassal öt szerelvény rekedt több órára a Csatorna-alagútban. A problémát az időjárás okozta, Franciaországban ugyanis szokatlanul fagyos az idő, ám az alagútban viszonylag meleg és párás a levegő. A rendkívül bonyolult szerkezetű villamos mozdonyok elektronikai rendszerei a hirtelen hőmérsékletkülönbség miatt felmondták a szolgálatot, és a vonatokat a biztonsági berendezések automatikusan leállították. Két nap alatt több mint ötvenezer utas maradt hoppon.

Késések vannak a "normál" vasúti közlekedésben is. Franciaországban a nagysebességű vonatok (TGV) a megszokott 300 kilométer/óra sebesség helyett csak 220-zal közlekedhetnek. A Párizs-Brüsszel-Köln-Amszterdam vonalon közlekedő nagysebességű vonatok, a bordó vonatként is emlegetett Thalysok Brüsszel irányából ugyancsak késnek. Ausztria és Hollandia hatóságai még a vasúti közlekedéstől is eltanácsolták a lakosságot. 
 
Olaszországban, Belgiumban és Hollandiában elhalasztották a nagyobb labdarúgó mérkőzéseket.
 
Lengyelországban december eleje óta 47 ember fagyott halálra, közülük 15 szombaton. A rendőrség arra kérte vasárnap a lakosságot, hogy azonnal hívjanak segítséget, ha földön fekvő hajléktalant vagy ittas embert látnak. A rendőrök átfésülik a hajléktalanok által gyakran használt parkokat, kerteket, és megpróbálják őket menedékhelyre küldeni. 
 
Csehországban, ahol vasárnap hajnalban mínusz 27 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, tíz embert ölt meg a hideg az utóbbi napokban. Az áldozatok többsége hajléktalan volt. 

Franciaország keleti részén mínusz 24 Celsius-fokot mértek az éjjel, két férfi fagyott halálra. Ausztriában ugyancsak mínusz húsz fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, itt is két férfi halt meg. Németországban mínusz 15 és mínusz 20 Celsius-fok közötti hőmérsékletet mértek sok helyütt vasárnap hajnalban, a leghidegebbet, mínusz 30,3 Celsius-fokot Albstadt-Degerfeldben (Baden-Württemberg tartomány). Legalább hat ember halt meg a hét végén a zord időjárás következtében: ketten megfagytak, négyen pedig közlekedési balesetben. 
 
Olaszországban, ahol általában enyhék a telek, az erős havazás és hideg miatt károsodhattak a gyümölcsfák, az olíva- és szőlőültetvények. Mínuszrekordok dőltek meg: szombat éjjel a közép-olaszországi Gran Sasso hegységben mínusz 25, az észak-olaszországi Marcesina síkságon mínusz 29 fokot mértek. Szicíliában a védelmi minisztérium helikopterei vitték a mentőorvosokat a sürgős ellátásra szoruló betegekhez. 
 
Riadót fújtak a meteorológusok Spanyolországban és Portugáliában is. Az Ibériai-félsziget belsejében tovább hűlt a levegő, az észak-spanyolországi városokban, így Burgosban, Leónban, Palenciában és Soriában akár mínusz 20 Celsius-fokra csökkenhet a hőmérséklet. A portugáliai Madeira nemzetközi repülőterén máris fennakadások vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!