Külföld

2009.12.13. 13:08

India rakétakísérletet hajtott végre

India sikeres kísérletet hajtott végre vasárnap egy rövid hatótávolságú rakétával, amely hagyományos és nukleáris robbanófejek hordozására egyaránt alkalmas - közölte egy védelmi tisztségviselő.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 A Dhanus (Íj) elnevezésű rakétát helyi idő szerint 11 óra 31 perckor indították a haditengerészet egyik hajójáról, az Orisza állambeli Csandípur partjaitól - mondta Sz. P. Das, a kísérleti központ igazgatója.

A rakéta a Prithvi (Föld) rakéta tengeri változata, hatótávolsága 350 kilométer, és egy tonna hasznos súlyt hordozhat - folytatta az igazgató. Mint mondta, a kísérlet "minden kitűzött célját elérte, az indítás tankönyve illő volt".
 
A Dhanussal már 2002-ben és 2007-ben is végeztek kísérletet. Az indiai rakéták elsősorban a fő rivális, a szomszédos Pakisztán ellen irányulnak.. Nem valószínű, hogy a vasárnapi kísérlet súlyosbítaná a feszültséget a két ország között, mivel rutinszerűen hajtanak végre ilyeneket, s egy megállapodás értelmében általában előre tájékoztatják egymást.

Forrás: MTI/AP/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!