Külföld

2009.07.30. 21:44

Pokolgép robbant Mallorcán: két csendőr életét vesztette

Madrid - Két csendőr életét vesztette csütörtök délután a spanyolországi Mallorca szigetén fekvő Calvia településen, ahol egy csendőrlaktanya előtt robbant pokolgép.

MTI

Többen megsebesültek, némelyikük állapota súlyos. A biztonsági szervek gyanúja szerint a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet hajtotta végre a merényletet. A robbanószerkezetet egy gépkocsi aljára rögzítették, a két halálos áldozat az autóban ült. Az ETA kiemelt célpontjai között szerepelnek a biztonsági szerveknél, így a csendőrségnél dolgozó személyek.
    
A merényletet egy nyaralókkal zsúfolt településen hajtották végre. A csendőrlaktanyával szemközt egy postahivatal és egy szálloda van, és hét kilométerre a helyszíntől található a Marivent palota, ahol a spanyol királyi család tagjai nyaranta néhány napot el szoktak tölteni. János Károly királyt és feleségét éppen ezen a hétvégén várták a Baleári-szigetekre. 
    
A robbantást követően a hatóságok átmenetileg lezárták a mallorcai repülőteret és a kikötőket, nehogy a tettesek el tudjanak menekülni a szigetről. Néhány órával később megnyitották a forgalom előtt a repülőteret.    
    
Később hatástalanítottak egy második gépkocsi aljára erősített pokolgépet a merénylet helyszínétől nem messze. 
    
José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő csütörtök este Mallorcára indult, hogy a helyszínen tájékozódjék a merénylet körülményeiről. Indulása előtt újságíróknak adott rövid nyilatkozatában a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezetnek tulajdonította a merényletet.
    
János Károly spanyol király a kormányfővel és Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszterrel telefonon beszélve elítélte a merényletet. A belügyi tárca vezetője ugyancsak Mallorcára utazik. 
   
Franciaország - a külügyminisztérium közleménye szerint - megerősítette, hogy maradéktalan támogatást nyújt Spanyolországnak a terrorizmus elleni küzdelemben, és a leghatározottabban elítélte a merényletet.   
    
A mallorcai merénylet egy nappal azután történt, hogy - gyanú szerint ugyancsak az ETA emberei - autórobbantást hajtottak végre az észak-spanyolországi Burgos egy csendőrlaktanyájánál. A merényletnek 65 könnyebb sebesültje volt, köztük hat gyermek és két terhes nő.
    
A hatóságok nem zárják ki, hogy a robbantások időzítése tudatos volt, mert pénteken lesz az ETA megalapításának 50. évfordulója. Az ETA 41 éven át hajtott végre merényleteket arra számítva, hogy azokkal ki tudja harcolni a baszkföldi függetlenséget.
    
A mallorcai utaztatásban érdekelt Neckermann utazási irodánál az MTI megkeresésére elmondták: a robbantás nem befolyásolja a társaság szervezett útjait, és nem számítanak arra sem, hogy utasaik lemondják a nyaralást.


Spanyol rendőr közelít egy kiégett autóroncshoz egy robbantásos merénylet színhelyén a spanyolországi Mallorca szigetén fekvő Palmanovában 2009. július 30-án, miután hajnalban autóba rejtett pokolgép robbant a csendőrség laktanyája előtt. A merénylet során a felrobbantott autóban ülő két csendőr életét vesztette, többen megsebesültek - közölték helyi önkormányzati források. A biztonsági szervek gyanúja szerint a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet hajtotta végre a merényletet. (MTI/AP/Manu Mielniezuk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!