Külföldi

2009.06.20. 22:01

75 éves a Volkswagen Bogár - 21,5 millió darabot adtak el

Budapest - Hetvenöt éve, 1934. június 22-én kötött szerződést a német Ferdinand Porsche tervezőirodája a Birodalmi Autóipari Szövetséggel a népautó fejlesztéséről és gyártásáról - ezt tekinthetjük minden idők egyik legismertebb és legnépszerűbb autója, a Volkswagen Bogár születésnapjának.

MTI


Egy kabrió-változat 1970-ből, a tulajdonosok nagy becsben tartják a Volkswagen Bogárt

Ferdinand Porsche, minden idők egyik leghíresebb autó-konstruktőre már huszonöt évesen megtervezte első autóját, s harmincévesen Daimler ausztriai műszaki igazgatója volt. Számtalan Mercedes modellt tervezett, de igazán soha nem tudott a nagy és előkelő autókat készítő cég üzletfilozófiájával azonosulni. 

Porsche olcsó, nem túl nagy teljesítményű, de mindenki számára elérhető és visszafogottan elegáns kocsit akart tervezni. 1931-ben saját irodát alapított és nekilátott olyan támogatót keresni, akit érdekel a "népautó" tervezete. Először a motorkerékpárokat gyártó Zündapp céggel társult, de a vízhűtéses csillagmotorral folytatott kísérletek kudarcba fulladtak és a projektet törölni kellett. Az NSU-nál folytatta, ahol kifejlesztette a csőváz-szerkezetével és a hátsó tengely előtt elhelyezett sebességváltójával a Bogárt megelőlegező Type 32 prototípusát. A gyártástól azonban egy Fiattal kötött szerződése miatt az NSU is visszalépett.
 
A tervet végül Adolf Hitler karolta fel: a Führer hatalomra jutása után kiváló minőségű autópálya-hálózatot építtetett ki, és - bár maga nem szeretett vezetni - olcsó, mindenki számára elérhető autót is akart Németországban. Ezután került sor Porsche és Hitler találkozójára, melynek során felvázolták a néputóval szemben támasztott alapvető követelményeket (két felnőtt és három gyermek szállítása legalább 100 kilométeres sebességgel, ezer márkás áron - az átlagfizetés havi 130 márka volt).
 
1934. június 22-én Porsche tervezőirodája aláírta a szerződést. A prototípust 1935-ben mutatták be, s 1937. május 28-án megalapították a Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkwagens mbH-t, a hosszú név hamarosan Volkswagenwerk GmbH-ra rövidült. 1938. május 26-án letették az új autógyár alapkövét, az üzem köré új város épült, ez a mai Wolfsburg. Hitler az autót Kdf (Kraft durch Freude - Örömben az Erő) autónak nevezte, a Harmadik Birodalom szabadidő mozgalma nyomán. A névadása nem volt sikeres, a kocsit inkább a Porsche által preferált Népautóként (volkswagen) emlegették.
  
A legendás kiskocsiból, amelynek külalakja az idők során alig változott, 64 év alatt 21,5 millió példányt adtak el, a gyártást csak 2003-ban állították le végleg. A Bogár a fasiszta időkben népautó volt, a második világháborúban a fronton "teljesített szolgálatot", jelképezte a német gazdasági csodát. A hatvanas években a hippik kedvenc autója volt, s egy időben négymillió amerikai szorongott benne. Az autólegendát ma már csak a lelkes gyűjtők cserélgetik, de tulajdonosai rendszeresen szerveznek találkozókat hazánkban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!