Külföldi

2009.07.10. 21:39

Debreceni látványosság: óriási virágórát avattak 40 nappal a Virágkarnevál előtt

Debrecen - Virágkompozícióból álló napórát avatott Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere és Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Magyar Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Kölcsey Ferenc egykori debreceni házának helyén pénteken, 40 nappal a 40. Virágkarnevál előtt.

MTI



A 40. Debreceni Virágkarnevál alkalmából, 40 nappal a rendezvény előtt virágórát avattak Kölcsey Ferenc egykori debreceni házának helyén. A kompozíció egy tíz méter átmérőjű, összesen négyezer tő virágból kirakott napóra, kőből és kovácsoltvasból készült óramutatóval a közepén. MTI Fotó: Nagy Gábor


Pajna Zoltán (Fidesz), a város alpolgármestere, a virágóra ötletgazdája elmondta: a Baltazár Dezső téren most fejeződött be a rendszerváltozás. Kezdődött 20 éve a Lenin-szobor elszállításával, folytatódott 2006-ban a korábbi korszerűtlen művelődési központ helyén álló modern Kölcsey Központ átadásával, most pedig a tér utolsó parlagon hagyott területének parkosításával fejeződött be.
    
A napórát a város új turisztikai attrakciójának nevezte, majd hozzátette: a 40 nap múlva kezdődő 40. Virágkarnevál idén is egyhetes programsorozattal várja a debreceniek és turisták százezreit, amelyek a város egész területén oszlanak majd meg, nem korlátozódnak csak a belvárosra.
    
A kompozíció egy tíz méter átmérőjű, összesen négyezer tő virágból kirakott napóra, kőből és kovácsoltvasból készült óramutatóval a közepén, ezen az óramutatón pedig Debrecen város jelképének, a főnixmadárnak a szárnyai láthatók. Az óramutató Mihály Jolán szobrászművész, Barkóczi Péter kovácsmester és Tulok László mérnök közös alkotása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!