Külföldi

2009.08.31. 09:47

Németország egy hónappal a választások előtt (elemzés)

Berlin - A frontvonalak tisztázása és a konzervatív tábor hónapok óta kimutatott fölényének megerősítése helyett az erőviszonyok átrendeződését hozták a vasárnap három német tartományban rendezett választások, izgalmassá téve az országos voksolásig hátralévő négy hetet.

MTI

Habár a szociáldemokraták (SPD) és a Baloldal pártja egyik tartományban sem nyerte meg a választásokat, ez a két párt érezheti magát a szavazás igazi győztesének. Elsőszámú ellenfelük, a kereszténydemokrata CDU ugyanis csak Szászországban tudta úgy-ahogy megőrizni pozícióit (-0,9%), míg a Saar-vidéken (-13%) és Türingiában (-12%) súlyos szavazatveszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Az üzleti körök egyik mértékadó lapja, a Financial Times Deutschland egyenesen az uniópárt "választási csődjéről" cikkezett hétfőn, leszögezve: sem Saarbrückenben, sem Erfurtban nincs esély egy "polgári" kormány (azaz CDU-FDP koalíció) alakítására, holott Angela Merkel kancellár hónapok óta érvel egy ilyen összetételű országos kormány létrehozása mellett a szeptember végén esedékes Bundestag-választások után. 

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung - tőle szokatlan hangon - már-már ujjongva adta hírül, hogy "A baloldali tábor elhomályosítja a fekete-sárgát" (a fekete a CDU, a sárga a liberális FDP színe), egyértelmű kudarcnak minősítve az uniópárt szempontjából a vasárnap történteket. Különösen érzékeny csapás érte Merkel pártját Türingiában, ahol eddig abszolút parlamenti többsége birtokában egyedül kormányzott. Ezentúl viszont még a kívánatos partnernek tekintett FDP-vel sincs kormányképes többsége a CDU-nak, míg a három baloldalinak számító párt (SPD, Zöldek, Baloldal pártja) kényelmes többségre támaszkodó koalíciót (lenne) képes összeállítani. 
    
A feltételes mód használata igencsak indokolt. Egyfelől ugyan a szociáldemokraták berlini vezetősége "szabad kezet" adott a tartományi pártszervezeteknek ahhoz, hogy helyi szinten összefognak-e a Baloldallal. (Ilyen tartományi koalícióra már több példa akadt 1998 óta.) Másfelől egy SPD-Baloldal összetételű kormánynak sem Türingiában, sem a Saar-vidéken nem lenne többsége, vagyis szükség van harmadik partner bevonására. Ez értelemszerűen csakis a Zöldek lehet(né)nek - ám a környezetvédő párt a múltban kizárta, hogy szerepet vállalna olyan kormányban, amelyben részt vesznek a reformkommunisták is. 

 A vasárnapi szavazást megelőző kampányban mindazonáltal a Zöldek politikusai elsődleges célnak nevezték fekete-sárga koalíciók megakadályozását. Márpedig mind a Saar-vidéken, mind Türingiában úgy áll a helyzet, hogy csak a három baloldali erő összefogása eredményezhet stabil lábakon álló kormányt. Elvileg működne az úgynevezett Jamaica-koalíció, azaz a CDU, az FDP és a Zöldek összefogása is. Csakhogy az utóbbi két párt álláspontja alapvető kérdésekben annyira üti egymást, hogy egy fekete-sárga-zöld kormány (ezek Jamaica nemzeti zászlajának a színei) előbb-utóbb zátonyra futna. Megfigyelők ezért nem tartják kizártnak, hogy a Zöldek revideálják korábbi álláspontjukat, és "beszállnak" az SPD meg a Baloldal kormányába. 
    
Türingiában az is bonyolítja a helyzetet, hogy baloldali kormány esetén a legerősebb frakcióval rendelkező pártnak kellene adni a miniszterelnököt. A poszt tehát a Baloldal pártját illetné - ám a szociáldemokraták nem hajlandók "gazsulálni" Bodo Ramelow-nak, a reformkommunisták listavezetőjének. Mint Christoph Matschie, az SPD listavezetője hétfőn megerősítette, egy Baloldal vezette kormány "bizonytalan kimenetelű kísérlet volna" Türingia számára. Ebben egyetért velük a Zöldek tartományi vezérkara is - így egyre valószínűbbnek tűnik a nemszeretem, de stabil kormányzást ígérő nagykoalíció (CDU-SPD) alakítása Erfurtban. 
    
A Baloldal látványos előretörése mellett a liberálisok nevezhetők a vasárnapi voksolás nagy nyertesének. Az FDP mind a három tartományban négy százalékkal növelte szavazótáborát, s nem rajta múlik, hogy ennek dacára egyedül Szászországban van esély "polgári" koalíció alakítására. A német pártok közül csak az FDP készül egyértelmű nyilatkozattal a szeptember 27-i országos választásokra. Mint Guido Westerwelle pártelnök több ízben leszögezte: ha kormányra kerülnek Berlinben, első teendőjük lesz az adók mérséklése és a szövetségi szintű bürokrácia karcsúsítása.

Dorogman László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!