Külföldi

2010.07.27. 21:24

Hans Blix szerint Iraknak nem voltak tömegpusztító fegyverei 2003-ban

Irak az 1991-es öbölháború után megsemmisítette tömegpusztító fegyvereit, és a 2003-ban kirobbant háború idején már nem volt ilyen típusú támadóeszközök birtokában - mondta kedden Londonban az Irak-bizottság előtt Hans Blix, az ENSZ korábbi fegyverzetellenőre.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A svéd diplomata a meghallgatáson elmondta: Szaddám Husszein "egyoldalúan" megsemmisítette Irak biológiai fegyverek előállítására irányuló programját, de nem akarta, hogy ez a nyilvánosság előtt megerősítést nyerjen. 

A katonai beavatkozás révén megbuktatott diktátor azonban kereste a lehetőségét annak, hogy néhány "forrást" megőrizzen a gyártás lehetőségének megtartása céljával - mondta Blix, aki az első külföldiként jelent meg az iraki háború hátterét vizsgáló bizottság előtt, amelyet Sir John Chilcot, egykori magas rangú diplomata vezet. 

Chilcot a keddi meghallgatáson aziránt érdeklődött, hogy a háborút közvetlenül megelőző napokban hol tartott az ENSZ fegyverzetellenőreinek munkája. A Blix vezette ellenőrök a fegyveres támadás előestéjén hagyták el Irakot.

Blix - ahogy 2003 óta következetesen -  azzal vádolta Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat, hogy a háború ügyének alátámasztására "túlértelmezték" az iraki fegyverarzenálról szóló titkosszolgálati jelentéseket. 

A meghallgatáson a 82 éves diplomata elmondta: a vizsgálódások rámutattak arra, hogy Szaddám Husszein nem volt nukleáris fegyverek előállítására alkalmas infrastruktúra birtokában sem. Az iraki vezetés azonban az ENSZ határozatokat megszegve nem tette lehetővé a vegyi- és biológiai fegyverek felszámolásának megerősítését.

A háború bírálói szerint amennyiben a fegyverzetellenőröknek lehetőségük lett volna folytatni a munkát, minden kétséget kizáróan bebizonyosodott volna, hogy Irak nem volt tömegpusztításra alkalmas eszközök birtokában, mint ahogy az invázió után igazolást is nyert.
 
Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azonban fenntartotta állítását, miszerint Irak nem tanúsított kellő együttműködést, és folyamatosan megszegte az ENSZ leszerelésről szóló 1991-es határozatát. Hans Blix Londonban elmondta: az iraki vezetés úgy gondolta, mindaddig ártatlan, míg be nem bizonyosodik bűnössége. 

A Chilcot-bizottság a héten befejezi aktuális ülésszakát, a 2009-ben Gordon Brown akkori miniszterelnök által életre hívott testület várhatóan év végére készül el jelentésével, amely tisztább képet adhat a katonai beavatkozás hátteréről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!