Külföldi

2010.07.21. 12:40

Hun acél: Parabellum lövedéke sem ütötte át az V. századi páncélzatot

A szentendrei Lovasíjász Hagyományőrző Sportegyesület évek óta értékes kutató- és oktatómunkát végez a lovas harcművészetek és ezen belül leginkább a lovasíjászat terén. Kelemen Zsolt fáradhatatlan munkája nyomán most még közelebb kerülhetünk őseink világához.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kelemen úr aktív munkájának nyomán elkészült jó néhány rekonstruált hun lamellált páncélzat, amelyet alapos, tíz éves régészeti tanulmányozás után készített el. Az V. századi harci viselet - a kor egyik legmodernebb védőfelszerelése - védelmet nyújtott viselőjének kard-, íj-, illetve baltatámadások ellen. Ez tegnap bizonyítást is nyert, sőt, még a 9 mm-es parabellum lövedék sem tudott áthatolni a vértezeten.

A egyesület évek óta törekszik arra, hogy megismertessék a magyarság harci hagyományokat kicsikkel és felnőttekkel egyaránt. A tradicionális magyar harcművészeteknek, mint sporttevépkenységeknek szervezett kereteken belüli gyakorlására is lehetőséget biztosítanak. A kultúrális hagyományok őrzését is fontos feladatuknak tartják, különös tekintettel - nyilván valóan - a katonai hagyományokra. Szentendrének és környékének X. század előtti történelmi múltját szakadatlanul kutatják és (ahol csak lehetőségük nyílik rá) népszerűsítik.

A természettel való kapcsolattartás fontos része programjuknak, és az ehhez párosuló életmód lehetőségeit is tanulmányozzák, oktatják és természetesen támogatják a hasonló kezdeményezéseket. A lovaglás gyógyító hatását is kamatoztatják: sérült gyerekek és fiatalok kezelésével is foglalkoznak, valamint a hátrányos helyzetű fiataloknak próbálják szebbé varázsolni életüket.

Az egyesület tagjai - céljaik elérése érdekében - sportrendezvényeket, vitaesteket, képzéseket illetve szemináriumokat szerveznek. Fogalakoznak még utánpótlásneveléssel, folyóiratot adnak ki, könyvtárat tartanak fent illetve tanulmányokatm elemzéseket készítenek a profiljukban közel álló témakörökben. Kapcsolatot ápolnak külföldi, hozzájuk hasonló szervezetekkel is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!