Külföldi

2010.09.01. 14:46

Esterházy-üvegtárgyak kerültek elő Pápán

A pápai Esterházy-kastély egykori szervizkészletéből származó üvegtárgyakat ajándékozott nemrég egy Pápán élő idős hölgy a városnak - közölte Hermann István, a kastélyban működő könyvtár igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

MTI

Ismertetése szerint a hölgy - aki a neve titokban tartását kérte - a könyvtárba vitte be néhány héttel ezelőtt az Esterházy grófok címerével ellátott 22 üvegtárgyat, gyümölcsös és fagylaltos kelyheket, konyakos, boros és pezsgős poharakat.

Az elmúlt hetekben a kastély egykori szervizkészletének darabjait az Iparművészeti Múzeum szakértője vizsgálta meg - tette hozzá Hermann István, kiemelve: Kálosi Ildikó, az Iparművészeti Múzeum üveggyűjteményének kurátora szakvéleményében "szép kivitelű, kvalitásos" üvegtárgyaknak nevezi a darabokat.

 "Nagyon finom a tárgyak arányrendszere, vékony a falvastagságuk, s a tárgyakat díszítő címerábrázolások gyakorlott mester kezére vallanak. A készlet darabjainak finomsága, szabályossága, makulátlan precizitása gyári technológiát feltételez. Formába fúvott, gerezdelt testű asztali edények gravírozott, csiszolt, metszett címerábrázolással. Szájperemük is csiszolt, a kelyhek csavart balluszteres szárakon állnak, talprészük szintén fúvott, kipörgetett" - olvasható a szakértői véleményben.

Kálosi Ildikó szerint "a darabok kvalitása mellett a készlet kultúrtörténeti jelentőségét emeli az a tény, hogy kétségbe vonhatatlanul köthető az Esterházy-családhoz". A szakértő szerint a míves üvegtárgyak a XIX. század végén vagy a XX. század elején készültek.

 Hermann István elmondta, hogy a grófi címeres, több mint 100 éves üvegkészlet-darabok értékéről még nem kértek becslést, de szerinte "jelentős értéket képeznek". Különösen az adja "felbecsülhetetlen értéküket", hogy az Esterházy-család gazdag szervizkészletéből egyetlen más darab sem maradt fenn, kizárólag a most előkerült üvegtárgyak utalnak az egykori főúri készletek mívességére, nívójára, értékére.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a szovjet katonák 1945 tavaszán teljesen kifosztották a gazdagon berendezett pápai Esterházy-kastélyt. Utalt arra is, hogy az üvegtárgyakat ingyen adományozó hölgy elmondta: Pápa ostroma után - akkor ő kilenc éves volt - egy orosz katona rontott be a házukba batyuval a hátán, amelyben a grófi italkészletek egyes darabjai voltak, s azokat borért kínálta cserébe. Bort nem tudtak adni, de a katona elvitte a család sonkáját, szalonnáját és kolbászait, a batyut azonban ott felejtette.

 Eldugták az értékes üvegtárgyakat, mert azokat a tulajdonosaiknak kívánták visszajuttatni - mutatott rá Hermann István, hozzáfűzve, hogy a rendszerváltást követően nem tudta a család, hogy egyáltalán élnek-e és ha igen, hol a pápai Esterházyak leszármazottai,  ezért végül a kastélyban működő könyvtárba vitte be a már hetvenen túl lévő hölgy az értékes tárgyakat. A hölgy levelet is mellékelt az adományhoz, amelyben azt írta: "az a kérésem, hogy minden darabja a pápai várkastély tulajdonában maradjon".

Hermann István hangsúlyozta, hogy az Esterházy hercegek fraknói és pápai családi ága által a XVII. században épített kastély felújítása kétmilliárd forintos költséggel éppen nemrégiben kezdődött el, s a munkálatok befejeztével díszes kiállító helyet kapnak a páratlan szépségű és értékű üvegtárgyak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!