Külföldi

2010.06.29. 08:41

Orosz kémhálózat bukott le az Egyesült Államokban

Tíz, Oroszországnak dolgozó kémet fogtak el az Egyesült Államokban - közölte hétfőn az amerikai igazságügy-minisztérium. Az orosz külügy nem kommentál.

MTI

A washingtoni közlés szerint a hírszerzőket vasárnap tartóztatták le, feltételezhetően az orosz kormány illegális ügynökei voltak.
   
Nyolcuk ellen az a vád, hogy hosszú távú, erősen fedett küldetést teljesítettek Oroszország megbízásából az Egyesült Államok területén. További két személy a gyanú szerint szintén részt vett ugyanebben az orosz hírszerzési programban.
   
Az amerikai szövetségi törvények szerint az Egyesült Államokban nem működhetnek külföldi kormányok ügynökei az amerikai igazságügy-miniszter előzetes értesítése nélkül.
   
A letartóztatott 10 személyt egyrészt az orosz kormány ügynökeiként végzendő tevékenységre szőtt összeesküvéssel, másrészt kilencet közülük pénzmosásra való összeesküvéssel vádolják.
   
Az idegen ügynökök között Richard Murphy-t és Cynthia Murphy-t a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei házukban, a New Jersey állambeli Montclairben vettek őrizetbe. Vicky Pelaezt és Juan Lazarót szintén házukban, a New York állambeli Yonkersben tartóztatták le, Anna Chapman Manhattanben került szövetségi őrizetbe. Michael Zottolit és Patricia Millst, továbbá Mikhail Semenkót Arlingtonban, Virginia államban, Donald Howard Heathfieldet és Tracey Lee Ann Foley-t pedig Bostonban tartóztatták le. Egy személyt az ügyben még nem fogtak el.
   
A New York-i szövetségi kerületi bíróságon benyújtott kereset első vádpontja - összeesküvés külföldi kormány ügynökeként való működésre - 5 éves maximális börtönbüntetéssel jár. A pénzmosásra való összeesküvés címén az ezzel vádolt 9 személyre legfeljebb 20 éves szabadságvesztést róhatnak ki.
   
Az igazságügy-minisztérium közlése szerint a letartóztatást több éves nyomozás előzte meg, az ügyben az FBI együttműködött a New York-i kerületi ügyész irodájával, valamint az igazságügy-minisztérium nemzetbiztonsági osztályának kémelhárítási részlegével.
   
Az igazságügyi tárca nem közölt részleteket a feltételezett ügynökök küldetéséről. Az FBI viszont úgy tájékoztatott: az volt a céljuk, hogy maximális mértékben amerikanizálódjanak, hogy szabadon gyűjthessenek információkat és olyan forrásokat szervezzenek be, akik behatolhatnak az ország döntéshozó köreibe.
   
Az egyik letartóztatott személy ezt a kódolt üzenetet kapta a moszkvai hírszerzési központtól: "képzettségük, bankszámláik, autójuk, házuk, stb. - mind egyetlen célt szolgál: végrehajtani fő küldetésüket, vagyis hogy kutassanak fel és fejlesszenek kapcsolatokat a döntéshozó körökkel az Egyesült Államokban és küldjenek értesüléseket" a moszkvai központnak.

A kereset szerint idegen nyelveket jól ismerő, az ügynökök közötti kommunikációban képzett, a rövidhullámú rádiózás és a láthatatlan írás technikáját ismerő ügynökökről van szó, akik jártasak a különféle kódokban és rejtjelekben, ismerik a Morse-kódolást is, kiképezték őket fedőállások teremtésére és fenntartására, titkos információk rejtett átadására, továbbá a megfigyelésüket elhárító intézkedésekre.

OLDALTÖRÉS: Az orosz külügyminisztérium nem kommentál

Az orosz külügyminisztérium nem kommentálja azokat az információkat, amelyek szerint Oroszországnak dolgozó kémeket vettek őrizetbe az Egyesült Államokban.

Az orosz külügyminisztérium nem kommentálja azokat az információkat, amelyek szerint Oroszországnak dolgozó kémeket vettek őrizetbe az Egyesült Államokban.

Az orosz külügyminisztérium nem kommentálja azokat az információkat, amelyek szerint Oroszországnak dolgozó kémeket vettek őrizetbe az Egyesült Államokban.

A külügyminisztérium sajtóosztálya kedden első reagálásában annyit közölt, hogy tanulmányozzák az Egyesült Államokban közzétett híreket. Hangsúlyozta, hogy a kapott információk ellentmondásosak.
   
Oroszország washingtoni nagykövetsége nem kommentálta érdemben a hétfőn kirobbant kémbotrányt, a Szergej Ivanov vezette orosz felderítő szolgálat pedig némaságba burkolózott.
   
Az amerikai igazságügy-minisztérium hétfőn jelentette be, hogy tíz, Oroszországnak dolgozó kémet lepleztek le és vettek őrizetbe az Egyesült Államokban. Amerikai sajtóhírek szerint két csoportban dolgoztak az ügynökök, és Moszkvában készült különleges számítógépeken keresztül a New York-i ENSZ-központban dolgozó orosz diplomatákkal álltak kapcsolatban.
   
Vlagyimir Kolesznyikov, az alsóház, vagyis az állami duma biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnökhelyettese, volt főügyészhelyettes a hidegháború csökevényének nevezte a kémügyet, s úgy véli, hogy Moszkva azonos választ adhat a vádakra. A politikus újságírók előtt kifejtette: nem titok, hogy Oroszországban továbbra is működnek az amerikai hírszerző szolgálatok.
   
"Nincs kétségem afelől, hogy a reagálás (Oroszország részéről) adekvát lesz" - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy különösen furcsának tűnnek a történtek az amerikai és az orosz elnök közelmúltbeli találkozójának fényében, mivel az elnökök fiatal politikusok, akik a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére törekednek. A kémbotrány felfújására azok törekednek, akik megpróbálják megtorpedózni az orosz-amerikai kapcsolatok pozitív alakulását - fűzte hozzá.
   
Mark Urnov, a moszkvai gazdasági főiskola politológiai fakultásának dékánja viszont úgy gondolja, hogy a kémbotrány nem okoz törést a kétoldalú viszonyban, az amerikai félnek nem érdeke felnagyítani az ügyet.
   
"Elkapták őket, hát elkapták. Csak az a példátlan, hogy tizenegy embert kaptak el egyszerre" - mondta a politológus, emlékeztetve arra, hogy Oroszországban is fülön csíphetnek amerikai kémeket.
   
Mihail Ljubimov író, a felderítés veteránja óvott az elsietett következtetésektől, ám szerinte bizonyos kérdéseket felvetnek az amerikai nyilatkozatok. Az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy nem világos számára a pénzmosás vádja, hiszen az elhárítás ilyesmivel eddig nem foglalkozott. Általános kijelentésnek tartja a kémtevékenység folytatásának vádját, így nem érthető számára az sem, hogy mivel is foglalkoztak az őrizetbe vett személyek. Bár a véletlent sem tartja kizártnak, gyanúsnak tartja azt is, hogy közvetlenül Dmitrij Medvegyev orosz elnök amerikai látogatása után került napvilágra a kémügy. Ljubimov elképzelhetőnek tartja, hogy az orosz fél hasonló válaszlépéseket tesz majd.

Hofer László, Szekeres Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!