Kultúra

2009.04.08. 02:28

Klubmozi: nyíltsággal és empátiával a roma világnapon

Sárvár - Én miért nem hallottam még erről az ünnepről? , tette fel több néző is a kérdést a hétvégén a Nádasdy-várban, a roma világnap alkalmából rendezett filmvetítés után.

Tóth Róza

Talán kioltja az esemény hírértékét a cigány világhoz kapcsolható egyéb (a legtöbb esetben negatív előjelű) hír? Talán a sok világnap között fel sem tűnik, hogy a roma társadalom is számon tart egyet? Talán a kisebbségi szervezetek számára csekélyebbnek látszik ennek a napnak a jelentősége a mélyszegénység szorításából és a többségi társadalom egyre kirekesztőbb szemléletéből adódó problémák árnyékában? A választ pontosan talán senki nem tudja.

Ma ünnepeljük a roma világnapot. Az április 8-ai világnap a történelem első - 1971. április 8-ától 12-éig London közelében lezajlott - Romani Világkongresszusának állít emléket. Az eseményre a világ mintegy húsz országából érkeztek képviselők, fő feladatuk az addig egymástól függetlenül működő roma érdekképviseleti szervezetek összefogása volt.

A kongresszus megerősítette az 1933-as kisebb konferencián elfogadott vörös, 16 küllős csakrával kiegészített zöld-kék zászlót a roma nép jelvényeként, himnuszaként pedig a Gelem, gelem kezdetű cigány dalt választotta. Ugyanekkor létrehoztak öt állandó bizottságot a romákat sújtó legégetőbb problémák közös kezelésére, illetve a nyelvi egységesítés elősegítésére.

A Nádasdy-vár pinceklubjában Lakatos Róbert Bahrtalo! (Legyél szerencsés!) című filmje után nem csak a filmről és a világnap történetéről beszélgetett tea mellett a szép számmal összegyűlt, jobbára fiatalokból álló nézőközönség. Szóba kerültek a ma aktuális kérdések is, a többségi társadalom óriási zártsága és ismerethiánya a cigányságot illetően, az integráció lehetőségei, a pedagógia és a média el nem vitatható felelőssége. Forgács Marietta, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal munkatársa és Benkő Gábor romológushallgató éjszakába nyúlóan vezette a beszélgetést, ami bizonyította, hogy a kommunikáció nemcsak hogy szükséges, de talán a legszükségesebb eszköz ahhoz, hogy a problémák mögöttes oldalait is megközelítsük azok megértéséhez.

A film vidám hangulata, a szereplők vegyesbarátsága , a beszélgetés mély szavai sajátos hangulatot teremtettek az AZK Klubmoziban. A nézők nem csak moziba mentek szombaton - azt is jelezték részvételükkel, hogy készen állnak a másik elfogadására. A roma világnapot ünnepelték nyíltsággal, empátiával és a megismerés igényének megfogalmazásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!