Kultúra

2009.05.05. 02:28

Arany a pincéből

Vasvár - A vasvári művelődési házban kezdődött - és a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban fejeződött be a VIII. országos vasvári színjátszó fesztivál. A helyszín nem változott. Az Elnémulás zajos sikert hozott a körmendi Kastélyszínház Társulatnak

Ölbei Lívia

Igazán országos, széles merítésű - sőt, egy kicsit nemzetközi, hiszen Szerbiából (a Bánátból) és Szlovákiából is érkeztek csoportok -, sokszínű fesztivállá nőtte ki magát a vasvári színjátszó találkozó, amelynek kínálatában az idén szalonvígjátékot, mesét, abszurdot, népszínművet, vásári komédiát, zenés vígjátékot és merész kísérleti előadást egyaránt láthatott a közönség; és amelyen érzékelhetően örömmel vesznek részt a gyermek-, ifjúsági és felnőtt társulatok, összegez Török Gábor, a Ferrum Színházi Társulás vezetője, aki ezúttal belülről, zsűritagként kísérte figyelemmel az eseményeket: április 30-ától május 3-áig. Közben - május 2-án, két nappal a Kossuth-díjas költő születési évfordulója előtt - a művelődési ház felvette Nagy Gáspár nevét.

Aki mondjuk szombaton délután érkezett Vasvárra, igazi fesztiválhangulattal találkozott: a kellemes tavaszban sok ember - főleg persze fiatalok -, beszélgetések, üldögélések, nézelődések. Ízes vásári komédiák kinn, a flaszteren. A művelődési ház tövében szabadtéri büfé is működik. Aztán betódulunk a színházterembe, mert kezdődik a budapesti Fészek Színház Fém című produkciója, a szerző és a rendező: Cziczó Attila. Aki arra gyanakszik, hogy a Fame című előadás problematikájával lesznek itt áthallások, nem téved; de - ahogy a magyarosított cím is jelzi - azért valami másról van szó. Álmok és valóság, művészet és realitás összeütközéséről, az önmegvalósítás mibenlétéről és lehetőségeiről, vonzásokról és választásokról. És főleg azokról a - gyakran elkedvetlenítő - mintákról, amelyeket a felnőtt társadalom kínál a fiataloknak. Szellemes, ironikus, átgondolt - néha talán kicsit nehézkesen továbbgördülő - előadás, a realitást és a szürrealitást ötletesen váltogató fémes díszlettel, jó játékkal.

Az csak a vasárnap délutáni eredményhirdetésen derült ki, hogy a Fém azon két produkció egyike, amelyeket az idén arany minősítéssel jutalmazott a szakmai zsűri. A másik arany előadás a körmendi Elnémulás, Hubay Miklós drámája, amelyet a körmendi Kastélyszínház Társulat Szalóky B. Dániel rendezésében vitt el Vasvárra - egészen pontosan egy vasvári vendéglátó-ipari egység pincéjébe -, és amely, ahogy Török Gábor mondja, azonnal kivívta a zsűri egyöntetű elismerését. Az idén a körmendiek kapták a fesztivál vándordíját is: a serleg egy év múltán rendszerint felszalagozva kerül vissza a tett , a siker helyszínére, Vasvárra.

Az amatőr színjátszó fesztiválok régi jó szokása, hogy felkészült és szókimondó - bár a biztatást se mellőző - zsűri elemzi a látottakat, általában van közös és nyilvános szóbeli értékelés is. A vasvári zsűriben ezúttal Katona Imre, Pataky András (ők visszajáró zsűritagok Vasváron), Török Gábor és Andics Tibor foglalt helyet. Az országos minősítő rendszert a Magyar Színjátékos Szövetség felügyeli. Egy színjátszó fesztiválon csak akkor szerezhetnek minősítést (arany, ezüst, bronz) a fellépők, ha a produkciókat legalább két, a szövetség által elismert és ajánlott szakember is értékeli. Néhány éve változtak - egyszerűen fogalmazva szigorodtak - a minősítés szabályai. A hazai fesztiválokon arany minősítéssel elismert csoportok közül kerül ki az év Pál István-díjasa. (Az idén tehát a körmendiek is esélyesek.)

Török Gábor elmondta, hogy a rendkívül feszített vasvári programban három nap alatt 26 produkciót néztek végig, végül az előadásoknak körülbelül a negyede kapott a zsűritől valamilyen minősítést. (Ma már minősülni is rangnak számít.) A két arany mellett szintén két ezüst minősítést adott ki a zsűri: az egyiket a budapesti Alig Színpad kapta, a másikat a celli Soltis Színház A pástétom és a torta című - szabad téren bemutatott - vásári komédiája, Benkő Péter Pál rendezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!