Kultúra

2009.05.15. 02:28

Életképek városunk múltjából

Szombathely - Aki még nem látta, most alkalma lehet megnézni a Weöres Sándor Színház 9700 című darabját.

zaol.hu

A zenés időutazás rólunk, nekünk szól elsősorban. Azoknak, akik ismerik a szombathelyi viszonyokat, értik és veszik a város közéletére utaló elejtett fricskákat.

Egressy Zoltán - Dömötör Tamás darabjának apropója mi más is lehetne, mint maga a színházalapítás. A Szombathelyért Tenni Szeretnék Valamit egyesület heterogén és provinciális vezetősége - ugyan melyik szervezetre emlékeztet? - ezen a projekten vívódik, amikor megszületik a zseniális megoldás. Merthogy ötlet meg hely az lenne bőven, csak pénz nincs. Ám Feri bácsi, az öreg tudós ócska fridzsiderből átalakított időgépe elrepít bármilyen korba, így lehetőség van a nagy elődöktől pénzt kuncsorogni.

Az időutazás alkalmat ad rá, hogy mint egy könyvet, úgy lapozzuk át Szombathely történelmének jelentős eseményeit.

A forgószínpadon a színészekkel együtt repülünk az időben. Elsőként a már megtébolyodott Széchenyi Istvánhoz látogatnak a lokálpatrióták, aki városunkban tette le érettségi vizsgáit. Aztán sorra kerül a lehetséges szponzorok ötletbörzéjén Sobri Jóska, a legendás betyár, IV. Károly, az utolsó magyar király, a középkor egyházi hatalmasságai, a honfoglaló magyar törzsfőnökök, felbukkan potenciális színészként Márkus Emília, majd végül maga a városalapító, Claudius császár is.

Az utazás során a hősök rengeteg izgalmas kalandba keverednek, amikre mindegyikük a maga sajátos mentalitása szerint reagál. Az előadás dalos és táncos betétekben sem szűkölködik. A főbb szerepekben Szabó Tibort, Péter Katát, Kiss Marit, Trokán Pétert, Szerémi Zoltánt, Vlahovics Editet, Szabados Mihályt, Endrődy Krisztiánt, Németh Juditot és természetesen Jordán Tamást láthatjuk.

A darabot Dömötör Tamás rendezte, a zeneszerző Benkő László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!