Kultúra

2009.07.08. 02:28

Muzsikusok és hangszerek képeslapokon

Szombathely - A jubileumi Bartók Fesztivál kísérő rendezvényeként hétfőn délután Kodály Zoltánnal, Bartók Bélával és a muzsika világával kapcsolatos bélyegeket és képes levelezőlapokat állítottak ki a zeneiskola előterében.

Tersztyánszky Krisztina

A kiállítás előzménye, hogy dr. Garzuly Ferenc, a Bartók Fesztivál Barátainak Köre elnöke megkereste Kőszegfalviné Pajor Klárát, a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesületének elnökét, hogy tudnának-e a fesztiválhoz kapcsolódóan képeslapokból kiállítást rendezni. Az ő választása a gyűjtők tematikáját ismerve Sasvári Tiborné nagyatádi és Szabó József lábodi gyűjtőre esett.

Sasvári Tiborné Eta, a nagyatádi klub vezetője kislány kora óta gyűjti a képeslapokat. Intenzíven a nyugdíjba vonulása után kezdte kiállítási anyaggá feldolgozni gyűjteményét. Jelenleg 43 teljesen kész kiállítási anyaga van. Kedvenc témái a híres emberek és a történelem. Ezt bizonyítja az itt bemutatott Bartók-Kodály anyag is.

A kiállított képeslapok bemutatják a két kortárs zeneszerző szülővárosát, diákéveinek színhelyét, érettségi képeit, portréjukat az elmaradhatatlan fonográffal , illetve a megjelent műveik illusztrációjaként készült képeket, például Kass János Kékszakállúból vett alakjait. Valamennyi 1900 és az 1960-as évek között jelent meg képes levelezőlap formájában.

A postai relikviák mellett olvasható szöveg a két nagy zeneszerző személyes írásait is megidézi. Olvashatjuk például, hogy 1907-ben Kodály Berlinben járt, és Bartók Bélának azt írta: Itt két-három hét alatt hallani annyi jó zenét, mint Pesten az egész zeneév alatt.

Szabó József lábodi gyűjtő is tagja az egyesületnek. Zene témában összeállított anyaga bélyegeket és képeslapokat dolgoz fel. Azt bizonyítja, hogy bélyegen - a világ minden részén - sokkal több zeneszerző és hangszer jelent meg, mint képeslapokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!