Kultúra

2009.10.12. 02:29

Velemi gesztenyeünnep - hömpölygő tömeg Kőszeghegyalján (képgalériával)

Velem - A fél ország itt van - ujjongott a polgármester szombaton Velemben, látva hogyan töltik meg a fel-alá sétáló emberek a falu főutcáját.

zaol.hu

A rossz idő (és talán a párhuzamos Őrségi Tökfesztivál) miatt szombaton nem voltak olyan sokan, hogy ne bírta volna el a forgalmi szempontból egyutcás falu: a megszokott napi 6-7 ezer ember fele fordult meg az ünnepen, szombaton délután háromig 3200 belépő volt.

Elegendőnek bizonyult a parkolóhely, nem hosszas vánszorgással, hanem kis araszolással lehetett bejutni a 4500 autó fogadására képes, korábban learatott kukoricatábla helyén ki-alakított parkolóba. Megnövelt számú rendőr és polgárőr irányításával terelték a kocsisorokat, fennakadás nélkül.

A tömeg nyugodalmas, lassú hömpölygése jellemezte a falut, 130 kirakodó volt összesen. A helybeliek a saját portájukon árulták a nyers vagy sült gesztenyét, szőlőt, mézet, süteményeket, a vendégárusok között pedig centiméterre felosztották a falut. Pörgött a nyárson a sült malac, volt körmös pacal, sült kolbász, sült kárász, birka- és marhapörkölt, az ínyencek kipróbálhatták az extra meggysört.

Szőke András gesztenyés vaddisznópörköltet készített az alkotóháznál. Mindenhonnan zene szólt, gólyalábasok szórakoztatták a népet, szűnni nem akaró tapsot provokálva. A nívós kézművesportékák között csak egy-két kakukktojás akadt. A vasárnapi napsütésben még többen látogatták a rendezvényt, körülbelül 5-6 ezer ember nyüzsgött tegnap a kis faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!