Kultúra

2009.12.02. 17:06

Díjat neveznek el Orszáczky Miklósról

Új díjat alapít a Magyar Zeneszerzők Egyesülete. A civil szervezet a jövő évtől százezer forint pénzjutalommal járó elismeréssel díjazná a könnyűzene legkiválóbb alkotóit. A negyven év alatti személyeknek járó díjat a 2008. februárjában elhunyt Orszáczky Miklósról nevezik el.

Gyuricza Ferenc

A Magyar Zeneszerzők Egyesületének újonnan megválasztott vezetősége már a 2009. júniusi ülésén döntött arról, hogy az elmúlt években rangot szerzett Istvánffy Benedek-díj mellett újabb szakmai kitüntetést alapít. A civil szervezet ezúttal a szerzői munka művészi értékeinek további megbecsülését tűzte ki célul, ráadásul oly módon, hogy a zömében komolyzenei területen alkotó tagjainak nyitottságát is reprezentálni kívánja. Az Orszáczky Jackie-díjat ugyanis a könnyűzenei területen tevékenykedők 40 év alatti zeneszerzők, szövegírók vagy szerzőpárosok kaphatják.

Az indoklás szerint a díjat azért Orszáczky Miklósról nevezték el, mert az Ausztriában élt magyar származású zenész szakmai és emberi kvalitásai, az általa egész életében képviselt művészi igényesség és alkotói gondolatgazdagság, a zenei gyökereket, új utakat kereső szenvedélye, valamint a fiatal kollégákkal ápolt kapcsolatai mind elismerésre méltóak. A díj odaítélésére az egyesület vezetősége által kijelölt zsűri tesz javaslatot minden év március 15-ig. A zsűriben szerzők és előadók egyaránt helyet kapnak. A díjat minden esztendőben a könnyűzenei szakma valamelyik rangos gálaműsora keretében adja át az egyesület képviselője. A szakmai zsűri tagjai évről évre figyelemmel kísérik a könnyűzene valamennyi fórumát, megjelenési formáját. Tájékozódásukat segíti, hogy a díjra javaslatot tehet valamennyi hazai lemez-és zeneműkiadó, alkotói közösség és egyesületi tag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!