Kultúra

2010.04.08. 05:28

Kötet jelenik meg Márkus Emíliáról

Szeptember 10-én lesz 150 éve, hogy Szombathelyen megszületett Márkus Emília, a legkiválóbb magyar színésznők egyike. Az évfordulóra kötet jelenik meg róla - remélhetőleg lesz szombathelyi bemutató is.

Ölbei Lívia

A Márkus Emília-könyv a Protea Kiadónál jelenik meg - várhatóan augusztusban -, a színésznőről szóló visszaemlékezésekből, a hozzá kapcsolódó dokumentumokból válogat; hetven fotót is közreadva. A pályázati forrásokból megvalósuló kötetet egy nemrég útnak indított sorozat második darabjának szánja a kiadó és a kötetet összeállító veszprémi Pannon Egyetem színháztudományi tanszéke. A biztos siker érdekében - dr. Sirató Ildikó színháztörténész, az OSzK színháztörténeti tárának vezetője közreműködésével - civil, akár szombathelyi támogatókra is számítanak a kötet szerkesztői. A vállalkozás mindenképpen támogatásra érdemes.

Ráadásul már személyes emlékünk, kötődésünk is van az "ügyhöz" : a Weöres Sándor Színház nyitó előadásából, a 9700-ból emlékezhetünk a nagy színésznőre - amikor a színházalapító időutazók visszatértek a 19. századi Szombathelyre, hogy élőben láthassák játszani Márkus Emíliát; a bűbájos Csonka Szilvia személyében.

Márkus Emília nagyon fiatalon, 1877-ben kezdte meg pályáját a Nemzeti Színházban, melynek több mint 50 évig tagja volt. A színház legfényesebb korszakában, Paulay Ede igazgatósága idején indult a karrierje (a Rómeó és Júlia főszerepével), hogy aztán eljátssza a legkiválóbb klasszikus és kortárs szerepeket, s a színház nélkülözhetetlen, emblematikus tagja legyen minden igazgató idején.

Tehetségét nemcsak a közönség, a kritikusok vagy a legkiválóbb pályatársak (Jászai Mari, Ódry Árpád, Bajor Gizi) ismerték el, hanem azok a szerzők is, akiknek a darabjait sikerre vitte: Henrik Ibsentől Herczeg Ferencig. Színészi nagyságát Sarah Bernardé-hoz hasonlították, a kortársak kiemelték rendkívüli szépségét, csodálatos hangját, ösztönös, magával ragadó alakításait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!