Kultúra

2010.06.20. 07:00

Egy biztonsági őr, aki szabadidejében Páfrány Manó kalandjait szövögeti

Reich Pál végzettsége szerint útépítő mérnők, s rendőrtiszt, manapság pedig a Savaria Egyetemi Központ biztonsági őre. Kevesen tudják róla, hogy szabadidejében Páfrány Manó, Suri Sundi, Avarlaki Sün Samu, Vendel Vidra, s Ármin történeteit szedi rímekbe. Első meséskötete a napokban jelent meg Palimesék címmel.

Bajdó Bettina

Reich Pál háromgyerekes családapa. Amíg picik voltak a gyerekek, a feleségével nagyon sok mesét olvasott nekik. Elmondása szerint sosem kedvelte a klasszikus meséket, melyekben a sárkányok tartják rettegésben a vidéket, inkább a szelíd mesehősök kalandjait olvasta esténként a gyerekeknek. De kezdjük az elején: az író gyerekkorát Nádasdladányban töltötte, majd Székesfehérváron érettségizett. Győrben szerezett útépítő üzemmérnöki diplomát, majd Budapesten elvégezte a rendőrtiszti főiskolát. 1989 óta Szombathelyen él családjával, húsz  évig rendőrként dolgozott. 2008-ban vonult nyugdíjba, azóta biztonsági őr a Savaria Egyetemi Központ C-épületének aulájában. Nemrég nagy meglepetést okozott a kollégáinak, mesekönyvet jelentetett meg.

- 1983-ban vonultam be katonának, akkor még csak kéthónapos volt a fiam -  meséli az újdonsült író.  - A katonaság alatt harminc verset írtam, ám ezeket jól elrejtettem a holmijaim között. Két évvel ezelőtt vettem elő a régi költeményeket, s akkor bukkantam rá egy 11 versszakos mesére, amely egy manóról szól. Elkezdtem folytatni a művet, így állt össze az  első verses, mesés kötetem. Már a második és harmadik könyvem történetei is a fejemben vannak, az biztos, hogy a következő kötetben folytatódnak Páfrány Manó kalandjai.


Reich Pál nagyon kedveli a természetet, ihletet is innen merít a műveihez. Első könyvében a környéken élő állatokat foglalta verssorokba, méhecskék, mosómedvék, vidrák, vakondok kalauzolják az olvasókat a mesék világába.

- A tücsökről szóló mese éppen itt az egyetemen pattant ki az agyamból-  folytatja a biztonsági őr. -  Éjjel az aulában ciripeltek a tücskök, innen ötlött fel bennem, hogy beleveszem őket a mesémbe. A süni pedig éjjel az ablakunk alatt szokott járkálni, s a kutyám mindig felébreszt miatta. Ilyenkor mindig ki kell mennem, s el kell tüntetnem a sünit az udvarból, különben nem hagy aludni a kutyánk. Nem egyszerű a meseírás, kell hozzá ihlet is. Sokszor előfordul, hogy rohanok be a munkahelyemre, s azonnal papírt és tollat kérek, mivel le kell írnom azokat a rímeket, amelyek útközben eszembe jutottak. De van, hogy éjjel kelek fel emiatt, vagy éppen a zuhany alól ugrok ki. Sokszor elég egy-két rím is ahhoz, hogy egy egész történet kerekedjen belőle. 

A történetekbe szőve megjelenik a környezetvédelem fontossága, amellyel a gyermekek környezettudatos gondolkodását szeretné fejleszteni az író. Páfrány Manó például a gyerekeket a tisztaságra neveli.

- Mindig is bosszantott, hogy sokan az erdőben szórják el a szemetet, s így van ezzel a zöld sipkás Páfrány Manó is -  tette hozzá Reich Pál.  - Annyit elárulhatok, hogy az állatok megbetegszenek a sok szeméttől az erdőben, a manó pedig megpróbálja őket megmenteni. Bemegy a városba is az emberek közé, ahol aztán izgalmas kalandok várnak rá. De van a könyvemben egy vidra is, aki összetűzésbe kerül egy halőrrel.


A könyv kiadásában az egész család segített, a borító megtervezésében, s az illusztrációk elkészítésében is. Az író sok pozitív visszajelzést kapott, s talált egy olyan soproni könyvkiadót is, akik segítettek abban, hogy a kötet a könyvesboltokba kerüljön.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!