Kultúra

2010.06.24. 08:40

Filmbemutatóval köszöntötték születésnapján Kárpáti Györgyöt

Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó június 23-án lett 75 éves. Ebből az alkalomból a róla készült filmmel köszöntötték szerda este az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az 50 perces alkotás különlegessége, hogy több ritka, archív felvétel is látható benne. A filmben - amelynek producere Erdős László - volt csapattársai, egykori játékosai, valamint a művészvilág prominensei elevenítik fel az ország Gyurikájának hívott egykori sportoló életútjának meghatározó eseményeit.

Kárpáti György 1935. június 23-án született Budapesten. Tíz évesen kezdett el úszni, majd kicsivel később vízilabdázni a Ferencvárosi TC csapatában. Bár úszásban többször is országos bajnok lett, de leragadt a pólónál, s csapata meghatározó játékosává vált.

1952-ben - mindössze tizenhét évesen - kapott először meghívást a nemzeti válogatottba. Ebben az évben, majd 1956-ban és 1964-ben is aranyéremmel, 1960-ban bronzérmmel tértek haza az ötkarikás játékokról. Háromszor elnyerték az Európa-bajnoki címet is, hiszen a válogatott 1954-ben, 1958-ban és 1962-ben ott is diadalmaskodni tudott. A nemzeti együttesben 162-szer szavaztak neki bizalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!