Kultúra

2010.09.09. 09:51

Kocsis Ágnes mozija az Európai Filmakadémia díjáért versenyez

Kocsis Ágnes Pál Adrienn című játékfilmje képviseli Magyarországot az idei Európai Filmdíjakért folyó versenyben - tájékoztatta a Magyar Filmunió csütörtökön az MTI-t. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával, magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült Pál Adrienn című film egy túlsúlyos ápolónő belső világát, érzelmi fejlődését jeleníti meg.

MTI

Az alkotás az idei cannes-i filmfesztiválon elnyerte a nagyvilág filmkritikusait tömörítő FIPRESCI díját. A Pál Adrienn Magyarországon a pénteken kezdődő miskolci CineFest versenyprogramjában lesz először látható és hamarosan Litvánia, Svájc, Lengyelország, valamint Belgium legfontosabb nemzetközi filmfesztiváljai is műsorra tűzik.
   
A Pál Adrienn című film forgatókönyvét Kocsis Ágnes rendező Andrea Robertivel közösen írta, az operatőr Fillenz Ádám volt, a főszerepben Gábor Éva amatőr színész látható, a mű producere pedig Pusztai Ferenc.
   
Az Európai Filmakadémia (EFA) által kiadott Európai Filmdíjakra nevezett 46 játékfilmet a legtöbb EFA-taggal rendelkező húsz európai ország közvetlen szavazással juttatta a nevezettek listájára. A nevezett filmek közül az Ingmar Bergman és Wim Wenders által alapított akadémia mintegy 2300 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit az elkövetkezendő hetekben. A jelöltek listáját a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra november elején.
   
Az Európai Filmdíjakat tizenhét kategóriában december 4-én az észtországi Tallinnban adják át, többek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!