Kultúra

2010.09.23. 14:41

Netkomédia, a webes színdarab: a közönség írja, Szombathelyen mutatják be

Netkomédia címmel különleges színházi projekt indul: a közönség ötleteiből az interneten születik színdarab, amelyet a Szombathelyi Fesztiválszínház 2011 augusztusában mutat be.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Mint azt Schlanger András színész-rendező, a netkomédia ötletgazdája a projektet bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a színházrajongók a http://www.netkomedia.hu/ oldalon írhatják le ötleteiket, javasolhatnak témát, helyzeteket, konfliktusokat és karaktereket. A hozzászólók között várhatóan párbeszéd indul meg, vitáznak, továbbgondolják egymás bejegyzéseit, végül kikristályosodik néhány ötlet. Ezeket a zsűri október közepén értékeli, majd pályázatot ír ki maximum 12 szereplős, két óra hosszú, két felvonásos vígjáték megírására.

Az érdeklődők a bemutatóig figyelemmel kísérhetik, befolyásolhatják, alakíthatják a történetet, a figurákat, sőt, még a szereplő művészeket is ők választhatják ki. Az elkészült műveket az interneten közzéteszik, tehát bárki nyilvánosan véleményezheti, rangsorolhatja és szavazhat a legjobban tetszőre. A zsűri a közönség voksait figyelembe véve dönt az eredményről. A tervek szerint már az olvasópróbákat, végül pedig a bemutatót is élőben követheti a publikum az interneten.

Schlanger András a netkomédiát egy "nagy közös játéknak" nevezte, ami azért is érdekes, mert a nézők mondják el, milyen helyzetek, figurák, konfliktusok izgatják őket. A kortárs szerzők alig írnak vígjátékokat, kevesen vállalkoznak arra, hogy mindennapi, élő helyzeteket mutassanak be - tette hozzá. Véleménye szerint az internet nem kikerülhető része a mai világnak, alakítja és formálja a társadalmat, az emberi kapcsolatokat. 

Az ötleteket és az elkészült pályaműveket bíráló zsűri elnöke Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, tagjai Várady Szabolcs író, költő, műfordító, szerkesztő, Bognár Róbert műfordító, dramaturg, szerkesztő, Rudolf Péter és Schlanger András színész-rendező. 

A fővédnök Lator László költő, műfordító, irodalomtörténész, aki azért kapcsolódott a kezdeményezéshez, mert - mint a sajtótájékoztatón elmondta - "minden játék érdekli".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!