Kultúra

2010.10.07. 16:22

Kiállítás nyílt Herzan Ferenc bíboros könyvtárából és személyes emlékeiből

A magyar katolikus kultúra napjait ünnepeljük ezen a héten. Ebből az alkalomból kiállítás nyílt csütörtökön az Egyházmegyei Könyvtárban Herzan Ferenc bíboros emlékére.

Tersztyánszky Krisztina

Gróf Herzan Ferenc bíboros Szily Jánost követte a püspöki székben, a Szombathelyi Egyházmegye második főpásztoraként. Akárcsak az egyházmegye alapítója, ő is a római Collegium Germanicum et Hungaricumban szerezte doktori diplomáját.

Az elődje által megalapított, értékes püspöki könyvtárat több mint ötezer kötettel gyarapította. A Rómából hazahozott, illetve később vásárolt könyvek között az egyházi kiadványok mellett szép számmal helyet kaptak egyháztörténeti, jogtudományi és művészeti kiadványok is.

A Herzan-gyűjtemény darabjait a kötetekben levő Ex Librisek alapján 1927-ben Géfin Gyula, az Egyházmegyei Könyvtár akkori igazgatója válogatta ki, Mikes püspök kérésére. A szépen rendezett, katalogizált különgyűjteményt azután elzárt termekben helyezték el a püspöki palotában, s a következő nyolcvan éven át sem a kutatók, sem a nagyközönség nem férhetett hozzá.

Ezen a helyzeten Veres András püspök változtatni kívánt, s úgy döntött, az értékes anyagot rendbeteszik és megnyitják a nagyközönség és a kutatók előtt. Az 5196 kötetet számláló gyűjtemény darabjait egyenként megtisztították, konzerválták szerencsére nagyobb bajuk nem esett az elzártság évtizedei alatt és átköltöztették a kollégium második emeletén levő, gyönyörű freskókkal díszített Dorffmeister terembe. Pályázati  támogatásból sikerült a könyvekhez méltó üveges vitrineket, tárlókat, installációs elemeket beszerezni. Mostantól a Herzan-különgyűjtemény kincsei az Egyházmegyei Könyvtár látogatói számára is megtekinthetők, s hozzáférhetnek a kutatók is. Az új könyvtár-részben múzeumpedagógiai foglalkozásokat is terveznek, elsősorban a művészeti tanulmányokat folytató diákoknak. 

Csütörtök délután dr. Veres András megyés püspök adta át az új állandó kiállítást, melyet Horváthné Simon Katalin, az Egyházmegyei Könyvtár gyűjteményvezetője rendezett. A megnyitón dr. Sill Aba Ferenc könyvtárigazgató beszélt Herzan bíboros életútjáról, a könyvtár jelentőségéről. Ezután az érdeklődők megtekinthették a különgyűjteményt, melyben Herzan püspök személyes tárgyai is helyet kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!