Kultúra

2011.01.25. 17:58

Nyilatkozatban állt ki Schiff András mellett három neves osztrák író

Nyilatkozatban állt ki Schiff András zongoraművész mellett kedden három neves osztrák író, köztük a Nobel-díjas Elfriede Jelinek.

MTI

Schiff András bírálóan nyilatkozott hazája kormányáról és ezért "azt kellett hallania Orbán Viktor egy közeli munkatársától, hogy a jelek szerint nem gyilkolták meg elég elődjét" - állt az APA osztrák hírügynökség által közölt szövegben. "A jelek szerint a kormány eltökélt abban, hogy behozza az elmulasztottakat. Ez felfoghatatlan, ez botrányos, ez felháborító - ez a realitás" - írta Jelinek, Peter Turrini és Michael Scharang a közös nyilatkozatban.
   
A hírügynökség a Die Welt című német napilap múlt heti cikke nyomán ismertette Bayer Zsolt közírónak a Magyar Hírlapban megjelent publicisztikáját. A konzervatív irányultságú német lapnak a tudósításban idézett megfogalmazása szerint Bayer Zsolt "az Orbán köréhez tartozó Magyar Hírlapban" "alig leplezett antiszemita kódolással" keltett hangulatot "a Kohnok" ellen, élesen bírálva Schiff Andrást éppúgy, mint Nick Cohent, a The Guardian újságíróját és Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselőt, s a szöveg abban a mondatban csúcsosodott ki, hogy: "Sajnos nem sikerült mindegyiket nyakig elásni az orgoványi erdőben".
   
"Ez nyilvánvalóan jelképes halálos fenyegetés. Nem reszketek. De komolyan veszem, mert komolyan gondolják" - idézte a zongoraművészt az osztrák hírügynökség, hozzátéve, hogy Schiff András a fenyegetések miatt átmenetileg minden magyarországi koncertjét lemondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!