Kultúra

2011.02.21. 11:59

61. Berlinale: iráni díjeső

Az Arany Medve díjon kívül a legjobb férfi és női főszereplő díját is elnyerte Asghar Fahradi filmje. A legjobb forgatókönyv kategóriában Joshua Marstont és Andamion Muratajt, a legkiemelkedőbb művészti alkotás kategóriában pedig Wojciech Startont és Barbara Enriquezt jutalmazták Ezüst Medve díjjal.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az Arany Medve díjat a legjobb film katergóriában a nemzetközi zsűri döntése alapján Asghar Farhadi vihette haza a Jodaeiye Nader az Simin (Nader And Simin, A Separation) című filmjéért.

A zsűri nagydíját - azaz az első Ezüst Medve díjat - A torinói ló (The Turin Horse) című filmért Tarr Béla kapta.

A legjobb rendezés kategóriában Ezüst Medve díjjal jutalmazták Ulrich Köhlert, a Schlafkrankheit (Sleeping Sickness) című moziért.

A legjobb női főszereplő kategóriában az Asghar Farhadi filmjében való alakításukért (Nader And Simin, A Separation) Sareh Bayat, Sarina Fahradi és Leila Hatami megosztva kapták az Ezüst Medve díjat.

A díj a legjobb férfi főszereplő kategóriában szintén megosztva került kiosztásra: Peyman Moadi, Ali Asghar Shahbazi és Babak Karimi kapták a Jodaeiye Nader az Simin (Nader And Simin, A Separation) filmben való alakításukért.

Kiemelkedő művészeti alkotás kategóriában Paula Markovitch El primero (The Prize) című filmje győzedelmeskedett. Wojciech Staront, a film operatőrét és Barbara Enriquezt, a produkció designerét jutalmazták ezüst fokozattal.

A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medve Joshua Marston és Andamion Murataj birtokába került. A The Forgiveness Of Blood című filmet egyébként Joshua Marston rendezte. 

Az idei Berlinale-n az Alfred Bauer díjat Andres Veiel kapta, a Wer wenn nicht wir (If Not Us, Who) című alkotásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!