Kultúra

2011.06.05. 10:51

Vasárnapi Mediawave: Voler Mouche, Fuzzbox, Irie Rock Trio

A hétnek igen, a Veszélyeztetett Műfajok fesztiváljának azonban messze nincs itt a vége. Mai zenei ajánlatunkban szerepel az Irie Rock Trio, a Thanks Jimi, este nyolctól pedig a helyi erőket képviselő, új dalokkal is készülő Voler Mouche.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A tömeg-idő-tér összefüggésnek megfelelően illendő ma cselekedni: jó az idő, a tömeg menjen ki a térre! Ezért meg főleg:

15:00 FUZZBOX (HUN)

Tagok + hangszerek:
Pontyos Gábor - gitár/ guitar
Kappel Ottó - basszusgitár/ e.bass
Scheer Viktor - ének, gitár/ voice, guitar
Schwahofer Zsolt - dob/ drums

A FUZZBOX egy négytagú pszichedelikus blues/rock banda Kőszegről. Stílusuk sokfelől táplálkozó és a stíluskorlátokat semmibe vevő, de alapvetően a 60-as évek cseppet sem józan művészetére – zenéjére, és filozófiájára épül. A korszak szerves része volt a fentről „mindent megmondók” elleni lázadás és tiltakozás, az elme végtelenül univerzális lehetőségeinek, a lélek és a tudat teljes felszabadításának hirdetésével. Ez természetesen részévé vált az akkor íródott zenéknek is – fantasztikus és utánozhatatlan művészeti alkotások születtek. A 60-as évek komor történelmi eseményeit a pszichedélia festette színesre.

Ez az időszak volt a rock történetének legszabadabb, legkísérletezőbb kora, hiszen még nem voltak megkövesedett szabályok, és gyakorlatilag ez volt a legnagyobb rockzenei és zenéhez kapcsolódó technikai felfedezések korszaka is. Az eredmény: addig soha nem hallott, furcsa és lenyűgöző zenei megoldások és hanghatások, amelyek ámulatba ejtették, vagy éppenséggel zsigerből jövő, elemi erővel taglózták le a közönséget.

A zenekar neve is innen ered - a 60-as évek torzított gitárhangzását jellemző gitár-effektről van szó.

A FUZZBOX zenéjére is ez a korszak volt a legnagyobb hatással: a Led Zeppelin stoner rockja találkozik Jimi Hendrix és a Pink Floyd csodálatos pszichedéliájával, mindez néhol a Red Hot Chili Peppers agresszív felfogásmódjában eljátszva, és ez az egész nyakonöntve John Mayer-es poppal, néhol Stevie Wonder féle ős-funkkal.

A Pontyos Gábor vezette négyes jelenlegi műsorának java része egyfajta tisztelgés a legnagyobb gitáros, Jimi Hendrix előtt, a többi dal pedig egy sodró lendületű, eklektikus összeállítás sokat tapasztalt, rutinos zenészek által előadva. Felállásuk és műsoruk az évek során folyamatosan változott (az alapítás éve 1995), voltak többek között ütőhangszerekkel, énekesnővel és fúvósszekcióval kibővült felállások is, de mindig visszatértek valamilyen véletlen, vagy belső hang nyomására a Jimi Hendrix - dalokból álló fő vonulathoz.

A jelenlegi felállás tehát főként a 60-as évek feszes, erőszakos, színes rock zenéjét játssza vibráló energiabombaként, improvizatívan, újraélve és saját ötleteit belefűzve.

16:00 IRIE ROCKTRIO (HUN)

 

 

Tagok + hangszerek:
Tamás Dési "Guba" - dob/ drums
Miklós Havas "Doktor úr" - basszusgitár, ének/ e.bas, vocal
Ádám Szekér "Szeki"- gitár, ének/ guitar, vocal

Az Irie Rocktrio ötlete a hazai közönség kedvenc Irie Maffia zenekari próbái és sound-check-jei alkalmával született meg. A kőszegi születésű és kötődésű tagok nagyon szerettek együtt zenélni a Maffia-ban és szabad idejükben illetve a zenekari sound check-ek alkalmával nyomni a dögös, zúzós, klasszikus rockzenét.

Az együtt zenélések közben fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy érdemes lenne egy, az Irie Maffia zenekar zenei világától teljesen eltérő, de mégis széles rajongói táborra és közönségre számot tartó zenei projektet létrehozni.

Az Irie Rock Trio zenei világát a Led Zeppelin, Black Sabbath, Audioslave, The Who, Rage Against The Machnie, Guns 'n' Roses, T-Rex, Eagles Of Death Metal és a mai dallamos, táncolható angol-amerikai kortárs rockzene határozza meg. Első albumuk tavaly látott napvilágot, a produceri munkálatokat a srácok Tom Weir, Grammy díjas hangmágussal oldották meg.

17:30 THANKS JIMI KONCERT

18:00 KACIFÁNT (HUN)

Tagok + hangszerek:
Zsoldos Báró Zoltán - gitár,ének / guitar, voice
Németh Tamás - szaxofon/ sax
Scheer Pepi József - basszusgitár, ének / e.bass, voice
Radics Igor - dob / drums

A KACIFÁNT együttes muzsikájában ötvözi a magyar népzenét a blues harmóniavilágával,és azt improvizációs betéteivel szinesíti. Egy merőben új felfogású zene ez,mely kellő alázattal és mértékkel alkalmazza ezt a zenei ötvözetet. Nagy ívű szólók,eredeti dallamvilág,csipetnyi furfang,pikantéria,őserő. Nagyszínpadon vagy akár klubban is izgalmas atmoszférát sugároz muzsikájuk.

20:00 VOLER MOUCHE (HUN)

Tagok + hangszerek:
Kiss Flóra - ének/ vocal
Scheer Milán - basszusgitár/ bass guitar / effects,
Miski Ádám - billentyűs hangszerek, elektronika/ synthesizer, sampler, vocoder
Szarvas Péter - gitár, billentyűs hangszerek/ guitars, synthesizer

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!