Kultúra

2011.08.20. 12:56

Lidércfény Sárváron - Sátrat vert a török a várban

Hatodik alkalommal rendezték meg Sárváron a Nádasdy-vár múzeumában a Lidércfény nevű éjszakai programsorozatot.

Benkő Sándor

 

1532-ben a magyar seregek megállították a törököket, így gátat szabtak az oszmán birodalom nyugati terjeszkedésének.

Takács Zoltán Bálint, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a pénteki éjszakán azzal a gondolattal játszottak el, hogy mi lett volna, ha akkor a törökök mégiscsak elfoglalták volna a Nádasdy-várat. A múzeumot ismerőket kicsit furcsán és hátborzongatón fogadta a lovagteremben felállított padisah, vagyis a török szultán felállított sátrának látványa. Persze, ha 1532-ben győztek volna, már ez lenne a megszokott és természetes látvány. A sátorban terpeszkedett Gülbasit háremhölgyek sokasága vette körbe, persze voltak köztük magyar rab lányok is, akiket a Nádasdy bandérium megmaradt vitézei a nézők nagy örömére próbáltak meg többször is kiszabadítani.

A nyitott éjszaka kíváncsiskodó érdeklődőinek színes tárlatvezetéseket tartott Dabóczy Dénes és vele párhuzamosan Takács Zoltán Bálint, - aki, mint a török basa alkalmazta múzeumigazgató, autentikusan galabiát húzott, fejére kispárnából készült turbánt barkácsolt. A tárlatvezetésen külön felhívta a figyelmet a gyűjtemény török jellegzetességeire. Hastánc ugyan nem volt – az igazgató elmondása szerint ez nem tartozott a török kultúrához, ez európai hagyomány, viszont külön gondot fordítottak a kulináris élvezetekre és a vízipipára. Az egyik kis szobában diafilmen mutatták be, milyen lenne Sárvár ma, ha 1532-ben a török győzedelmeskedett volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!